asseco Aimtec murr

Od standardních dílů po zakázkovou výrobu

Je to již 20 let, kdy byla založena společnost CHIARAVALLI CZ, jako dceřiná společnost italského výrobce pohonů a převodovek i dalších komponent.

 

Jméno italské matky CHIARAVALLI bylo ponecháno záměrně, jelikož na italském a evropském trhu znamenalo pojem spojený s širokou škálou strojírenských prvků. Katalog, nabízející standardní díly pohonů řetězových, řemenových nebo ozubenými koly byl tak rozsáhlý, že mohl uspokojit většinu konstruktérů. Pochopitelně vše dodáváno v souladu s mezinárodními sjednocenými standardy, jako ISO, DIN, UNI, ANSI atd. K tomu nabízel svěrná pouzdra, spojky, ložisková tělesa. Při jejich výběru tak mohla být uspořena velká část výrobních kapacit podniků.
V počátcích to byl ale právě ten aspekt, kdy se firmy takovéto nabídce bránily. Jejich argumentem bylo: „Vždyť máme vlastní stroje i zkušené obráběče, tak si potřebná ozubená kola, řemenice apod. vyrobíme sami.“ Tento argument ale nevydržel dlouho. Jednak zrychlující se tempo strojírenské výroby vyžadovalo stále kratší dodací termíny, a dále v porovnání nabízených produktů byly ceny výrazně levnější, nežli vlastní kusová výroba.
Trh se strojírenskými polotovary začal být velice zajímavý, a tak následovaly rozsáhlé investice do nových skladovacích prostor, rozšíření nabídky a skladových položek.
Když přeskočíme dvacetiletý rozvoj firmy CHIARAVALLI CZ a.s. do současnosti, změnilo se mnohé. V první řadě se sortiment rozrostl z nabídky polotovarů pohonů do nabídky široké škály převodovek. V nabídce jsou všechny typy převodovek jak šnekových, tak s ozubením čelním nebo kuželovým. Samostatnou skupinou jsou planetové převodovky, nabízené jako stavebnice k dosažení optimálního přenosu krouticího momentu.
Kromě standardních strojírenských výrobků nabízí CHIARAVALLI CZ i dodávky dílů, vyráběných na základě zákazníkovy dokumentace. Jedná se především o série výrobků vysoké technologické náročnosti. Tyto zakázky jsou pro český a slovenský trh zajišťovány v mateřském závodě v Itálii, kde je k dispozici obrovská výrobní a technologická kapacita.
Rozvoj české firmy CHIARAVALLI CZ a.s. si vynutil rozsáhlé investice potřebné k zefektivnění dodávek a rozšíření výrobních kapacit. Pro skladování standardních dílů byly instalovány automatické skladovací věže. Byly pořízeny stroje na úpravu standardních dílů, aby bylo možné dodávat zákazníkům díly upravené již dle jejich potřeby.
Porovnáním začátků aktivit firmy z roku 1999 je nyní vidět nejen vlastní vývoj firmy, ale především rozvoj úrovně a potřeb českého strojírenství.

www.chiaravalli.cz

 
Publikováno: 14. 11. 2019 | Počet zobrazení: 1417 článek mě zaujal 299
Zaujal Vás tento článek?
Ano