asseco Aimtec murr

Budiž světlo – ale chytré!

Vypadnou-li pojistky nebo elektrárna, ocitneme se ve tmě, tedy do té doby, než najdeme jiný zdroj osvětlení, třeba svíčku – tomu předejde speciální žárovka.

 

Ikea přišla s dobíjecí LED žárovkou, která funguje podobně jako populární UPSky, zdroje nepřetržitého napájení. V tělese žárovky je vestavěna baterie, která se při svícení dobíjí ze sítě, a pokud dojde k výpadku napájení, je možné žárovku opět rozsvítit. Může svítit dokonce i když je z lampy vyšroubovaná.
Druhá novinka je od firmy Sonoff Slampher, a jde o wifi objímku, která udělá z každého svítidla chytré osvětlení. Starší generace možná ještě pamatují tzv. zlodějku – adaptér se zásuvkou, který se našrouboval do žárovkové objímky a umožňoval z ní odebírat elektřinu. Nyní má svého hi-tech nástupce, který neslouží k parazitování, ale k jejímu zdokonalení. Stačí ji našroubovat mezi objímku a žárovku a je tak umožněno ovládat osvětlení vzdáleně přes internet nebo lokálně pomocí dálkového ovladače. Pro zabezpečené připojení do internetu využívá cloudové prostředí Amazon Web Services a ovládání se provádí pomocí zdarma dodávané aplikace eWeLink z mobilního telefonu. Zařízení umožňuje např. zapnutí a vypnutí světla na dálku či programovat vypínač s časovačem. Stav spínače je zobrazován v reálném čase bez ohledu na to, jakým způsobem došlo k přepnutí vypínače.

 
Publikováno: 14. 11. 2019 | Počet zobrazení: 1674 článek mě zaujal 318
Zaujal Vás tento článek?
Ano