asseco Aimtec murr

Inovace IO-Link v zeleném stylu

Společnost Murrelektronik uvedla na trh systém IO-Link, který zkracuje dobu uvedení do provozu, a je odpovědí na otázku, jak stavět stroje efektivnější, flexibilnější a výdělečnější.

 

Výrobní procesy se zrychlují, ale dochází i ke generování stále většího množství dat. Integrace systému IO-Link zjednodušuje jejich sběr a nakládání s nimi, a zároveň činí komunikaci přehlednou – od senzorů až po cloudová uložiště. Konfigurační data pro chytré senzory a akční prvky přicházejí přímo z řídicího systému, a není nutné je ručně konfigurovat. Nastavení stroje je tak podstatně rychlejší.
S IO-Link je konfigurace zařízení uložena v masteru, a pokud je zařízení nutné vyměnit, původní konfiguraci je možné nahrát do nové komponenty. To výrazně zrychluje a zjednodušuje výměnu, a zkracuje dobu odstávky, takže IO-Link znamená revoluci svého druhu v údržbě. Potřebné opravy je možné plánovat předem a některé z nich lze provádět i vzdáleně. Komunikace IO-Link nevyžaduje stíněné kabely, místo nich lze použit senzorové kabely se standardními konektory M8 a M12, řídicí systém tak už nepotřebuje drahé analogové karty.

MVK Metal & Impact67
Klíčovým elementem ve strojích jsou komunikační moduly v krytí IP67, které nahrazují komplikované a drahé zapojování pomocí svorkovnic. MVK Metal a Impact67 jsou dvě řady kompaktních modulů schopných připojení k zařízením s IO-Link.
V kombinaci s IO-Link huby umožňují moduly přivést až 76 signálů. Nabízejí multifunkční porty M12, konfigurovatelné kanály IO-Link/DI/DO a automatickou konfiguraci standardních kanálů I/O. Funkce uložení IODD umožňuje výměnu zařízení IO-Link bez dalších nástrojů.

Solid67
Nové kompaktní komunikační moduly Solid67 umožňují v kombinaci se senzory a aktuátory IO-Link jednodušší instalaci na strojích. Kompletní zapouzdření, vysoká odolnost vůči rázům a vibracím (15 a 50 G) a výborná tepelná odolnost (-20 až +70 °C) předurčuji tyto moduly k nasazení v drsném průmyslovém prostředí. To otevírá dveře široké škále aplikací. Díky lokální diagnostice, vzdálené komunikaci s řídicím systémem a integrovanému webovému serveru, je hledání a odstraňování závad velmi jednoduché.
Připojení kabely s konektory M12 Power s L-kódováním pro proudy až 16 A umožňuje jednodušší instalaci, ale i redukci počtu kabelů. Moduly Port Class A a Port Class B široké 30, resp. 60 mm, jsou ideální pro instalace v omezeném prostoru. Ke zjednodušení instalace přispívá i využití multiprotokolových modulů – pro změnu stačí otočit přepínačem.
Všechny kompaktní sběrnicové moduly MVK Metal, Impact67 a Solid67 jsou vybaveny porty IO-Link.

MVK Fusion
Výjímečnost tohoto sběrnicového modulu spočívá v jeho mnohostrannosti. Kombinuje tři základní typy komunikace: standardní vstupy a výstupy, bezpečnostní signály a IO-Link. Tato nová kombinace umožňuje realizovat unikátní automatizační koncepty, přičemž instalace je jednodušší a rychlejší. I složité konfigurace jsou podstatně snazší, protože je lze kompletně provést s inženýrským nástrojem pro bezpečnostní řídicí systémy. Programátoři i technici se tak obejdou bez detailní znalosti nástrojů a manuálů od výrobců. MVK Fusion umožňuje zredukovat počet modulů na stroji, některé z nich si dokonce vystačí pouze s jedním, což nabízí nové možnosti v řešeni automatizačních procesů.
Výhodou je i IODD on Board – soubor IODD (I/O Device Description) představuje popis zařízeni IO-Link. Obsahuje identifikační údaje, konfiguraci zařízení, procesní a diagnostická data, komunikační možnosti a další informace. Sběrnicové moduly MVK Metal a Impact67 ukládají soubor IODD jako součást knihovny GSDML a není potřeba použít další software.

Cube67 s IO-Link
Prostorově úsporný, plně distribuovaný a praxí prověřený modulární I/O systém se stupněm kryti IP67 umožňuje připojit až 128 zařízení IO-Link k jedinému uzlu. Může sestávat z až 32 I/O modulů při délce kabeláže do 60 m. Podporuje řadu protokolů, včetně Ethernet/IP, EtherCAT, Profibus a Profinet. Sběrnicové uzly mají vždy
dva paralelně spojené napájecí konektory a integrovaný switch, takže další účastníky na sběrnici lze připojit řetězením. Plynulé přecházení mezi moduly s IP67 a IP20 umožňuje jak konstruktérům, tak provozovatelům stroje dosáhnout nejefektivnější možné instalace a údržby.
K nejvýznamnějším možnostem systému Cube67 s IO-Link patří (kromě začlenění 128 IO-Link master portů) 1 IP adresa, A/B interchangeable a IO-Link rozšíření +20 m, a také integrovaný nástroj IO-Link Configuration Tool.



Emparro67 Hybrid

Inovativni spínaný napájecí zdroj Emparro67 Hybrid disponuje řadou užitečných vlastností a funkcí. Má integrované IO-Link funkce pro sběr diagnostických dat a změnu nastavení. Umožňuje přesunout napájení z rozvaděče přímo ke stroji, a navíc i kontrolovat výstupní výkon pomocí dvou integrovaných obvodů určených ke sledování proudů v obvodech 24 V DC.

Převodník do IO-Link
Analogovy převodník pro IO-Link umožňuje přivést analogové signály do IO-Link masteru. Převodníky je možné zapojit mezi analogový senzor nebo aktuátor a IO-Link master. Jde o nejjednodušší způsob, jak zpracovat analogový signál v rozhraní IO-Link bez nutnosti pořizovat drahé analogové karty.

IO-Link hub

Huby umožňují jednoduše znásobit počet IO portů. S IO-Link huby je možné do masteru připojit pomocí standardních senzorových kabelů hned několik senzorů a aktuátorů.
IO-Link huby MVP12 Metal automaticky přenášejí diagnostická data každého kanálu přímo do řídicího systému bez nutnosti parametrizace. Když dojde k poruše, postižený port se odpojí.
IO-Link hub Basic je ekonomickým řešením pro vysoce decentralizované instalace.
Induktivní vazební člen přenáší oboustrannou komunikaci bezkontaktně skrze vzduchovou mezeru, což díky absenci třecích ploch zamezuje obvyklému mechanickému opotřebeni. Díky využití induktivních vazebních členů lze master a zařízení rozpojit téměř okamžitě (ca 10 ms), a jednoduše vyměnit nástroj.

Řešení na míru
Murrelektronik je významným hráčem v oblasti řešení pro automatizaci. Díky širokému portfoliu vysoce kvalitních produktů (od napájení a ovládání přes kabely, konektory a rozhraní až po systémy I/O) může nabídnout zákaznická řešení přesně na míru pro dané aplikace.

www.murrelektronik.cz

 
Publikováno: 19. 12. 2019 | Počet zobrazení: 991 článek mě zaujal 236
Zaujal Vás tento článek?
Ano