asseco Aimtec murr

Sandvik digitalizuje obrábění

Na letošním veletrhu EMO předvedl Sandvik nové řešení držáku poháněného nástroje s konektivitou, první systém s vyměnitelnými vrtáky pro otvory až do 7xD a aplikaci pro analýzu opotřebení nástrojů.

 

Nové nástrojové řešení má posílit využití víceúčelových obráběcích strojů založených na věžích vybavených poháněnými držáky nástrojů. Systém Coromant Capto DTH Plus maximalizuje využití stroje a minimalizuje nákladné prostoje. Nové řešení používá senzory ke shromažďování dat a jejich přenosu prostřednictvím Bluetooth, což umožňuje prediktivní údržbu držáku. Softwarová aplikace poskytuje operátorům informace v reálném čase – umožňuje živé sledování vřetena a zároveň sleduje vibrace, teplotu uvnitř držáku, ot./min nebo směr otáčení, což minimalizuje riziko překročení limitů držáku. K dispozici jsou nejen aktuální data, ale i historické informace o daném nástroji. Přehled provozních dat v reálném čase umožňuje naplánovat odstávky k údržbě, a aby byl servis prováděn na základě reálných potřeb.
Další novinkou byl CoroDrill DS20 – první koncept s vyměnitelnými vrtáky, který dokáže hloubit otvory až do 7xD. Univerzální vrták zcela nové konstrukce nevyžaduje žádné pilotní vrtání a nabízí předvídatelné ovládání třísek a vynikající míru penetrace ve všech aplikacích 4–7xD. Varianty 6–7xD představují zcela nový rozsah možností. Silné tělo vrtáku je odolné proti únavě a má vyšší tuhost než dosavadní předchůdci, tvary drážky pro třísky jsou individuálně navrženy pro každou velikost vrtáku a vložku. Tato kombinace faktorů vede k menším vibracím, lepší predikci opotřebení a prodloužení životnosti nástroje.
Praktickou aplikaci pro analýzu opotřebení nástroje lze použít tam, kde není jasná příčina opotřebení. Řezný nástroj s opotřebením se vyfotografuje pomocí smartphonu a v databázi obrázků se hledá podobný typ opotřebení. Po identifikaci jsou nabídnuta doporučení, jak se podobnému opotřebení vyhnout a také seznam příčin, které mohou k danému nežádoucímu jevu vést. S ohledem na tyto příčiny doporučí nápravná opatření – např. výběr ostřejší hrany, zmenšení vstupního úhlu nebo změnu hloubky řezu, volbu jiné třídy povlaku nástroje apod.

 

 
Publikováno: 19. 12. 2019 | Počet zobrazení: 956 článek mě zaujal 249
Zaujal Vás tento článek?
Ano