asseco Aimtec murr

ALS Tribology otevírá novou špičkovou laboratoř

Po 11 měsících důkladných příprav otevírá společnost ALS Czech Republic nový moderní provoz divize ALS Tribology Europe, čímž rozšiřuje svou působnost v Evropě. Tento špičkový laboratorní provoz je umístěný v populárním areálu Kolbenova v Praze 9.

 

Ve spolupráci s dodavateli nejmodernějších laboratorních technologií a přístrojů jsme vybudovali specializované tribologické pracoviště, které umožňuje rychlý a kvalitní servis všem společnostem, které provozují, vyrábí nebo servisují výrobní technologie. ALS Tribology poskytuje spolehlivý servis také specializovaným firmám, které s oleji a mazivy obchodují a pro své klienty zajišťují analýzy těchto provozních náplní. Mezi naše klienty patří největší světoví producenti olejů a maziv, jejich distributoři i koneční uživatelé – typicky výrobní společnosti napříč všemi obory, producenti energie, automobilové a dopravní společnosti a další. Působíme na téměř všech segmentech trhu a jsme připraveni v rámci sítě našich pracovišť nabídnout globální servis nejen v rámci Evropy.

Analýza oleje jako nástroj proaktivní údržby
Neplánované opravy a odstávky výrobních strojů a velké zásoby náhradních dílů způsobují pokles produkce a vzrůst nákladů. Proaktivní („vstřícná“) údržba je taková, při které se na vznik poruch nečeká, ale je snaha jim aktivně předcházet. Tento způsob údržby ovlivňuje výrazně spolehlivost provozu. Analýza mazacích olejů dnes slouží jako diagnostický prostředek ke sledování různých typů strojů s uzavřeným cirkulačním mazacím systémem od turbín po plynové motory.
Schémata rozborů, tedy jaké zkoušky se mají provést, se liší právě podle typu stroje a jsou dobře známa. Při dodržení optimálních intervalů odběru vzorků lze spolehlivě zachytit všechny změny od běžného stavu (běžných hodnot jednotlivých sledovaných parametrů) a s velkým předstihem upozornit uživatele stroje, že se děje něco neobvyklého. Velmi důležité přitom je, aby diagnostik z laboratoře znal podrobnosti o sledovaném stroji, což velmi často není možné bez komunikace s uživatelem stroje. Při formulaci diagnostického závěru analýzy mazacího oleje je nutné „poskládat“ údaje od výrobce stroje, uživatele stroje a výrobce oleje s naměřenými daty.

Možnost úspor
Hlavní úspory dosažitelné proaktivní údržbou jsou dnes v minimalizaci prostojů strojů. Je tedy zřejmé, že hlavním cílem je pokud možno zabránit prostojům, a když už k prostoji dojde, pak ho zkrátit na minimum. Proto i jedna z podmínek úspěšné diagnostiky je rychlost. Stav stroje, příčina poruchy a možnost jejího odstranění musejí být známy co nejrychleji je to možné. Tady je úskalí všech „off-line“ prováděných diagnostik, tedy i analýzy olejů prováděné v laboratoři, kam je nutné vzorek odebraný ze sledovaného stroje poslat. Přesto se po celém světě analýzy olejů v komerčních laboratořích v širokém měřítku provádějí. Jak je to možné?

Výhody analýz olejů
Nejpodstatnější je, že při správně aplikované analýze olejů lze s velkým předstihem zjistit vznikající poruchu – sledujeme totiž změnu režimu opotřebení ve stroji, když ke skutečné poruše je ještě daleko. Analýzami oleje můžeme sledovat stav stroje, především jeho dílů, které jsou v kontaktu s mazacím olejem, i stav oleje. Dokonce je možné sledovat stav součástí stroje, které s olejem v kontaktu vůbec nejsou (např. vzduchový filtr motoru).
Laboratoře ALS Tribology rozmístěné po všech kontinentech nabízí analýzy všech typů mazacích olejů. Pro každý typ oleje je vytvořen balíček testů, který je sestaven tak, aby při nejnižším možném počtu testů (cena rozboru) bylo možné posoudit stav stroje i oleje. Důležité je, že ke správnému vyhodnocení především stavu stroje a změn režimu jeho opotřebení je nutné odebírat a analyzovat vzorky oleje pravidelně, aby z výsledků analýz mohly být vytvořeny trendy.
Na základě trendů lze totiž změny sledovaných parametrů jednoznačně vyhodnotit a s dostatečným předstihem uživatele stroje upozornit na blížící se možný problém. A pak pokud je to pro správné vyhodnocení situace vhodné, je možné provést detailnější analýzu vzorku s varovnými výsledky.

Pavel Herynk, ALS Czech Republic

 
Publikováno: 19. 12. 2019 | Počet zobrazení: 1107 článek mě zaujal 230
Zaujal Vás tento článek?
Ano