asseco Aimtec murr

Nové skafandry pro cestu na Měsíc a dál

V polovině října představila NASA dva nové skafandry, speciálně vytvořené pro mise Artemis.

 

Zástupce NASA Jim Bridenstine předvedl dva nové kosmické obleky pro mise, jejichž cílem je přivést do roku 2024 na Měsíc další americké astronauty a astronautky. První ze skafandrů budou astronauti používat na povrchu Měsíce (s úpravami zřejmě i na Marsu). Jde o variantu označovanou jako xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) a je určená pro vnější pobyt – jde o jakousi samostatnou osobní kosmickou loď poskytující astronautům potřebnou ochranu v kosmickém prostředí. I když na první pohled vypadá podobně jako skafandry, které používali američtí astronauti při výstupu na Měsíc v rámci programu Apollo, je v mnohém odlišný. Nový skafandr na rozdíl od svých předchůdců „moonwalk“ umožňuje skutečnou chůzi, nikoli skákavý pohyb („bunny hop“, jak jej s nadsázkou charakterizoval Jim Bridenstine), jakým se pohybovali po měsíčním povrchu Armstrong a Aldrin. Novinka umožňuje mnohem dynamičtější kroky, ohýbání nohou v kolenou, a dokonce i provádění dřepů. Konstrukce ložisek použitá pro připojení rukávů nabízí větší rozsah pohybu paží. V kombinaci s novými rukavicemi, které dovolují i volný pohyb prstů, lze relativně snadno uchopit a zdvihnout např. měsíční horninu.
Díky získaným poznatkům NASA v současnosti zná daleko více o Měsíci i o tom, co lze očekávat na jeho povrchu. Vnější skafandr xEMU proto může být používán jak na severním, tak na jižním pólu Měsíce, stejně jako v rovníkové oblasti, tzn. s výrazně vyšším rozsahem teplotních výkyvů. Musí (stejně jako jeho nositel) obstát v teplotním rozmezí od –155 do +120 stupňů Celsia (což odpovídá stínu a slunci, zejména na jižním pólu). Další riziko představuje měsíční prach a miniaturní střepinky sklovitého materiálu, kterým musí nový skafandr odolávat.
Jde i o významné vylepšení ve srovnání se skafandrem, jaký se nyní používá na Mezinárodní vesmírné stanici, kde je spodní díl skafandru („kalhoty“) jen pro ochranu, protože ve stavu beztíže a mikrogravitaci astronauti nohy nepoužívají, zatímco nový typ umožňuje astronautům aktivně používat i nohy.
Konstrukce skafandru je navržena tak, aby byla vyhovující pro každého – od „subtilní ženy po robustní chlapy“, tvrdí Kristine Davis, kosmická inženýrka v NASA. Navíc je xEMU upgradovatelný, tzn., že jej astronauti mohou vylepšovat a doplňovat o nové technologie, jakmile budou k dispozici, a nemusejí se vracet zpět na Zemi pro aktualizace.
Druhou novinkou je oranžový skafandr, nazývaný „oblek pro přežití posádky Orion“ (Orion Crew Survival System). Je mnohem lehčí a určený pro použití během vzletu a přistání. Může poskytnout ochranu v případě náhodné dekomprese, nabízí i tepelnou a radiační ochranu, i když ne na tak vysoké úrovni jako xEMU.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 19. 12. 2019 | Počet zobrazení: 1188 článek mě zaujal 281
Zaujal Vás tento článek?
Ano