asseco Aimtec murr

Vatikán jde s dobou

Církev už není zbyrokratizovaný rigidní aparát, ale (přinejmenším ta katolická) snaží se reagovat na nástup moderních technologií.

 
Vatikán představil první chytrý elektronický růženec na světě eRosary, který má věřícím pomoci s modlitbami, ale zároveň je i motivovat ke zdravým aktivitám a životnímu stylu. Jde o jakousi obdobou fitness náramků. V řetězci s 10 černými korálky a kovovým křížkem je obsažena veškerá elektronika včetně vestavěného akumulátoru a Bluetooth. Sleduje např. ušlé kroky, dovede měřit zdolanou vzdálenost i spálené kalorie a data graficky zobrazit na připojeném mobilu. Umí ale i jemnými vibracemi uživateli připomenout, že je čas na modlitbu, a prostřednictvím hlasového průvodce pomáhat při různých druzích modliteb a ukazovat jim na přehledných grafech, jak si vedli.
Chytrý růženec je kompatibilní se smartphony a díky absenci displeje vydrží fungovat několik dnů bez nabíjení. Navíc je vodotěsný, takže není problém pomodlit se třeba ve vaně.
Katolická skupina Fundación Ramón Pané zase pro mládež vytvořila alternativní variantu populárního lovu pokémonů, které hráči pomocí mobilů hledají ve skutečném světě. Ve hře „Follow JC (Jesus Christ) Go!” hledají postavy světců či biblických osobností. Když se s nimi setkají, musejí zodpovědět kvízovou otázku, např. citát z bible, a v případě správné odpovědi se světec přidá do jejich týmu. Hráči mohou rovněž sbírat virtuální vodu, jídlo a „duchovno", což je ve hře posiluje.
 
Publikováno: 19. 12. 2019 | Počet zobrazení: 1341 článek mě zaujal 315
Zaujal Vás tento článek?
Ano