asseco Aimtec murr

Do kosmu poprvé vystoupil ženský tým

Historie dobývání vesmíru zaznamenala další přelomový milník: Američanky Christina Kochová a Jessica Meirová se staly 18. října prvními astronautkami, které provedly čistě ženský výstup do volného kosmu.

 
Ve více než sedmihodinové misi mimo Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) astronautky úspěšně vyměnily bateriové jednotky BCDU, které neposkytovaly ISS dostatek energie. BCDU regulují nabíjení baterií, odebírajících energii ze solárních kolektorů stanice, kterou pak dodávají pro ISS na oběžné dráze během noci.
První ženou, která provedla výstup do volného kosmického prostoru, byla ruská kosmonautka Světlana Savická (v červenci 1984). Od té doby se v kosmických posádkách vystřídala řada žen, včetně ženského týmu ve složení Christina Kochová a Anna McClainová, který měl jako první provést výstup do kosmu už na jaře letošního roku, ale kvůli problémům s velikostí skafandrů, které byly na ISS k dispozici, se tak stalo až nyní. Zatímco Kochová, která má dokončit nejdelší kosmický let ženy, a zůstává proto na oběžné dráze až do února 2020, absolvovala už čtyři vesmírné výpravy a stala se 14. ženou, která vystoupila z vesmírně stanice do volného prostoru, pro Meirovou byl její výstup do vesmíru premiérou.
 
Publikováno: 19. 12. 2019 | Počet zobrazení: 1548 článek mě zaujal 276
Zaujal Vás tento článek?
Ano