asseco Aimtec murr

Nová zařízení v portfoliu Panasonic

Inteligentní elektroměry Eco POWER METER řady KW2M šetří místo, měří spotřebu elektrické energie i mnoho dalšího. IIoT brána umožňuje okamžité připojení ke strojům a zařízením bez ohledu na to, kde se nacházejí.

 

Pro sledování údajů o vzduchu, vodě, tlaku, teplotě, osvětlení, výrobním množství, stavu provozu atd. není potřeba PLC a vše je možné zpracovat a analyzovat řídicí jednotkou nebo prostřednictvím rozšiřujících modulů.

Inteligentní elektroměry
Rozšiřující moduly jsou užší než základní jednotka a několik modulů může sdílet řídicí jednotku, což přináší úsporu místa v rozvaděči. Díky analýze naměřených informací lze snižovat spotřebu energie, čímž se zlepšuje efektivita výroby. Přímá konektivita na Ethernet zjednodušuje přenos dat do vzdálených míst. Pro základní operace lze elektroměry jednoduše nastavit, zároveň je možnost naprogramovat chování digitálních výstupů na základě vstupních hodnot.
Inteligentní elektroměry Eco POWER METER v komerčních komplexech pomáhají udržovat pohodlí lidí. Zajišťují také díky sledování změn ve spotřebě energie a teploty (např. v jednotlivých místnostech) včasnou detekci abnormalit.
Rozšiřující modul analogových vstupů přináší možnost připojit až tři kanály s napětím 0–60 V nebo proudem 4–20 mA a dva kanály pro měření teploty (RTD, PT100/PT1000). Uplatnění nachází v prediktivní údržbě baterií (měří ss napětí pro získání informací o poškození baterie) a v transformátorových skříních, kde nárůst teploty, který neodpovídá odběru výkonu, indikuje nutnost servisního zásahu. Rozšiřující jednotka digitálních I/O má dva vstupní a čtyři výstupní kanály.
Velmi běžný příklad použití digitálních výstupů je v oblasti bezpečnosti. Lze sledovat aktuální spotřebu vody, plynu či elektrické energie s možností vyhlášení poplachu a s automatickým uzavřením příslušných ventilů či vypínačů při odběru mimo definované limity.

IIoT brána do automatizace
V současnosti chce mít každý uživatel možnost připojení ke strojům a zařízením bez ohledu na to, kde se nachází. Proto Panasonic přichází s IIoT bránou FP-I4C pro vzdálený přístup, asistenci a dohled. Zařízení poskytuje plnohodnotný přehled o všech zařízeních IoT v reálném čase. Díky poskytovaným údajům lze pak rychle reagovat, snížit rizika a aktivně zastavit problémy dříve, než budou mít negativní dopad na aktuální proces.
Bránu FP-I4C lze připojit ke všem jednotkám Panasonic a přes otevřený protokol Modbus i k PLC jiných výrobců. Toto IIoT rozhraní kromě protokolů MQTT a OPC UA poskytuje ještě specifické služby pro následující účely:
- Webový server s HTML5 stránkami pro mobilní a PC připojení.
- Vzdálený přístup Corvina s integrovanou VPN pro vzdálené programování.
- Rozšiřitelné o I/O jednotky řady FP0R PLC pro sběr informací ze senzorů a akčních členů.
- Připojení přes dva ethernetové porty (samostatné), 2 USB porty, 1 sériový port RS232C / RS485.

FP I4C umožňuje snadné a bezpečné vytváření aplikací pro průmyslový internet věcí (IIoT) díky standardním protokolům OPC-UA a MQTT.
OPC UA je hlavní nástroj pro integraci operačních a informačních technologií, tj. pro výměnu dat z výroby do IT systémů podnikové úrovně (ERP, MES atd.).
MQTT je flexibilní a serverová struktura (typově model publisher/subscriber), která rychle přenáší velké objemy dat ze zařízení na cloudové servery, známé jako MQTT Brokery (např. Amazon AWS, Microsoft Azure IoT, Mosquitto atd.).

 
Publikováno: 17. 1. 2020 | Počet zobrazení: 870 článek mě zaujal 178
Zaujal Vás tento článek?
Ano