asseco Aimtec murr

Kabely se čím dál častěji vyrábí podle ceníku, ne podle normy

Na trhu se často můžeme setkat s kabely, které nesplňují technické parametry, a jsou tak potenciálně nebezpečné. Někteří výrobci vědomě podvádějí a dodávají na trh ošizené kabely.

 

Na problém upozorňuje Kabelovna Kabex z Holýšova, která provádí malosériovou výrobu a dodávky speciálních kabelů. V rámci rozvoje svého portfolia uvažovala o výrobě větších sérií standardních kabelů. Za tímto účelem jednala s velkoobchody, ale dostala se do situace, kdy by byla nucena vyrábět pod nákladovou cenou. Pak z několika velkoobchodů s kabely, se kterými jednala o dodávkách, odebrala řadu typových vzorků kabelů a podrobila je analýze ve své zkušebně. Ukázalo se, že některé kabely nesplňují technické parametry a materiály při jejich výrobě byly ošizeny.

Chybně nastavený trh
„Tento problém už delší dobu řeší Asociace výrobců kabelů České a Slovenské republiky (AVK), jedná se o to, že někteří výrobci vědomě vyrábějí nekvalitní kabely. Jde o podobný případ, jakým byla aféra Dieselgate. I v tomto případě není chyba jen u jednoho velkoobchodu nebo výrobce, ale jde o chybu trhu, který výrazně tlačí na cenu některých typů běžných kabelů. Tato cena je pak vnímána jako „zákon“, kterému se má výrobce podřídit,“ říká statutární ředitel společnosti Kabelovna Kabex Anton Slobodin.
Nekvalitní kabely přinášejí dvě rizika. Buďto nesplňují bezpečnostní požadavky v kritických situacích (např. při požáru), což může vést k vyšším majetkovým škodám či větší újmě na zdraví, pokud tato situace nastane. Druhým, častějším případem je nižší životnost kabelů. V tomto případě může dojít k tomu, že izolace a plášť zkřehnou během krátkého období a při manipulaci pak mohou popraskat a odkrýt měď, což může potenciálně způsobit úraz nebo požár.
„Bohužel z důvodu chybějícího efektivního dozoru na trhu, jenž by byl podpořen výraznými sankcemi (za porušení požadavků norem, které okamžitě neohrožují životy a zdraví lidí), je možné předpokládat, že obdobné kabely mohou být instalovány v domech v Česku i na Slovensku. Některým prodejcům a výrobcům se totiž stále vyplatí dodávat na trh nekvalitní výrobky,“ uvádí na svém webu AVK.
„My jako firma, která vyrábí dle odpovídající certifikace a norem, a která díky své vlastní zkušebně ověřuje u kabelů, zda splňují požadované parametry, nemůžeme pochopitelně cenově konkurovat výrobcům, kteří šidí materiály, a mohou se tak dostat na úplně jinou cenu,“ dodává Slobodin.

Snaha o nápravu
AVK už v roce 2016 iniciovala v rámci technického týmu založení skupiny, která odebírá vzorky z velkoobchodní i maloobchodní sítě, kontroluje je a dohlíží na účinnou nápravu nedostatků. Pokud je zjištěna nekvalita, řeší ji společně s akreditovanými orgány (Elektrotechnický zkušební úřad) a dle závažnosti podává podnět k přezkoumání České obchodní inspekci, které může vést až k finančním sankcím či nařízení o stažení výrobku z trhu.
„Změnit chování zákazníků, kteří jsou u nás orientováni na cenu, je běh na dlouhou trať a situace se většinou změní, až nastane opravdu velký průšvih. K prevenci podobných situací by mohly přispět požadavky pojišťoven na použití kabelů v bytové výstavbě, jež jsou dozorovány nezávislým orgánem nebo zvýhodněním pojištěnců, již takové kabely při stavbě použili,“ navrhuje na svém webu AVK.
Zbývá jen dodat, že podobný problém není jen otázkou České republiky nebo Evropy. V Austrálii v roce 2016 stálo stažení čtyř tisíc kilometrů nebezpečných kabelů 80 mil. australských dolarů (v přepočtu asi 1,5 miliardy korun).

 
Publikováno: 17. 1. 2020 | Počet zobrazení: 817 článek mě zaujal 177
Zaujal Vás tento článek?
Ano