asseco Aimtec murr

EBEC prověří mladé technické talenty

VUT v Brně letos zažije na přelomu února a března 2020 již 12. ročník největší evropské technické soutěže.

 

Dějištěm tradiční studentské soutěže EBEC (European BEST Engineering Competition) budou Fakulta strojního inženýrství (FSI) a Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) Vysokého učení technického v Brně.
EBEC je výzvou, v níž mají soutěžící možnost vyzkoušet si týmovou práci v čtyřčlenné sestavě při řešení praktických úloh. Je také příležitostí, jak uvést nápady a teoretické znalosti do praxe. Skládá se ze tří úrovní – lokální, regionální a celoevropské.
Brněnské kolo je v lokální úrovni unikát, skládá se totiž z dalších tří úrovní. První výzvou je internetové předkolo, které se koná 19. února, na jehož zadání můžou týmy pracovat 24 hodin. Předkolo se bude skládat ze dvou částí. První je mezioborový vědomostní test, v druhé pak na účastníky čeká vypracování projektu.
Týmy, které předkolo zdolají, postupují do příslušných fakultních kol. První ze dvou, se bude konat na FEKT 24. února, týmy z FSI pak fakultní kolo čeká 26. února. V tento den proběhne na fakultě také kariérní veletrh EBEC JobFair, který je otevřen i pro veřejnost. Účastníci mají šanci se zde domluvit se zástupci firem na pracovní příležitosti.
Univerzitní finále se koná 28. února na FSI, odkud ti nejúspěšnější postoupí do regionálního kola – EBEC Central.

Klání je ve dvou kategoriích
První kategorie je teoretická Case Study, ve které mají studenti za úkol analyzovat problém z praxe a najít jeho technické řešení. Výstupem je prezentace navrhovaného řešení před porotou složenou ze zástupců firem a akademické obce.
Ve druhé kategorii Team Design dostanou studenti za úkol prokázat svoji zručnost při konstrukci modelu, splňujícího určité funkce podle zadání. Po uplynutí časového limitu musí svoji práci prezentovat před porotou a dokázat, že jejich model dokáže uspět v zadaných úkolech.
Vítězové lokálního kola budou mít letos příležitost postoupit do Regionálního kola, které proběhne v květnu a je poslední částí soutěže na lokální úrovni konané na FSI VUT v Brně.
Týmy mohou být sestaveny kombinací studentů ze všech fakult VUT v Brně. Jedinou podmínkou pro přihlášku do Fakultního kola je, aby danou fakultu studoval jeden člen týmu. Týmy, které se umístí na první pozici v obou kategoriích Finálového kola dostanou příležitost reprezentovat VUT na regionální úrovni. Regionálních kol je v rámci mezinárodní komunity EBEC celkem 15 a pro české a slovenské účastníky se to letošní uskuteční v květnu v Brně. Zadání Fakultních kol (v češtině) a Finálového kola (v angličtině) účastníci obdrží v den konání soutěže.
Úplnou špičkou soutěžní pyramidy je pak finále – prestižní mezinárodní kolo, které  proběhne v létě na technické univerzitě ve Varšavě.
Jan Šůstek

BEST vstupuje do další dekády
BEST (Board of European Students of Technology) je studentská, nezisková organizace, která vznikla v roce 1989. V současnosti má už více jak 90 poboček na technických univerzitách ve 33 zemích Evropy. Lokální pobočka BEST Brno byla založena před 15 lety (2005) s cílem pomáhat studentům VUT v Brně rozvinout své schopnosti i mimo akademické prostředí.

 
Publikováno: 18. 2. 2020 | Počet zobrazení: 890 článek mě zaujal 254
Zaujal Vás tento článek?
Ano