asseco Aimtec murr

Jeden stupeň pro různé materiály

Produktová značka Cutting Solutions ze skupiny Ceratizit přichází se svou nejnovější třídou pro soustružení CTPX710. Jde o účinné víceúčelové řešení.

 

CTPX710 používá nově vyvinutou technologii potahování a nejnovější karbidový substrát, který umožňuje, že jeden stupeň může být použit v mnoha skupinách materiálů od super slitin po obecné oceli a neželezné materiály. Výsledkem jsou snížené zásoby nástrojů a zjednodušená výměna nástrojů pro operátory strojů. Mění se pouze geometrie vložky tak, aby vyhovovala konkrétním materiálům, stupeň zůstává stejný.
Klíčovým faktorem pro CTPX710 je kombinace karbidového substrátu, nejnovější technologie nanášení Dragonskin, a povlakování sekundárním dokončovacím procesem. Substrátem je jemnozrnný karbid s optimalizovanou mikrostrukturou, který poskytuje tvrdou základnu, odolnou proti opotřebení, na níž je nanesen povlak Dragonskin. U vložek CTPX710 byla tloušťka povlaku zvýšena, což poskytuje další účinek tlumení nárazů pro zvýšenou ochranu substrátu. Během výroby jsou po nanesení povlaku vložky podrobeny dalšímu dokončovacímu procesu, aby se vytvořil co nejhladší povrch, čímž se zlepší odvod třísky. Právě tato kombinace umožňuje použití CTPX710 na různorodou škálu materiálů a zároveň přináší zlepšený řezný výkon a bezpečnost procesů.
Jak poukazuje výrobce, novinka může znamenat významnou pomoc zejména pro řadu menších a středních subdodavatelských strojírenských firem, které se zabývají rozmanitou výrobou. Nyní mohou díky tomu zredukovat zásoby nástrojů. Potřebují pouze jednu třídu karbidů, aby pokryli velkou většinu práce. Zároveň zdůrazňuje, že přes svou univerzalitu přináší CTPX710 vynikající výsledky zejména při obrábění nerezové oceli, duplexní nerezové oceli a super slitin.
Novinka je k dispozici v celé řadě standardních tvarů destiček ISO se třemi geometriemi, včetně M34, která je díky nízkým řezným silám, jež vytváří, zaměřena na obrábění superslitin. U neželezných materiálů, ocelí a litiny jsou k dispozici dvě geometrie: -25P a -25Q, přičemž první z nich má ostrou břitovou část, zajišťující dobrou kontrolu třísek na měkčích materiálech, a druhá je vybavena stírací technologií, která zajišťuje vyšší rychlost posuvu a vylepšené povrchové úpravy.

Bohumil Brejžek

 
Publikováno: 19. 2. 2020 | Počet zobrazení: 864 článek mě zaujal 216
Zaujal Vás tento článek?
Ano