asseco Aimtec murr

Prizmatické držáky nástrojů

Zvýšení výkonu procesů soustružení / vyvrtávání / frézování pomocí prizmatických držáků nástrojů může být rozhodující výhodou při obrábění složitých částí.

 

Společnost WFL sídlící v rakouském Linci vyvíjí speciální nástroje, které jsou přizpůsobeny obráběcím strojům řady Millturn a určeny ke zpracování složitých obrobků. Těžko přístupné oblasti obrábění často vyžadují dlouhé speciální nástroje a prizmatické držáky nástrojů WFL lze použít právě pro tento druh náročných obráběcích operací. K nástrojovému systému HSK nebo Capto jsou nástroje připevněny pomocí prizmatického uložení. Toto řešení umožňuje výrobcům maximalizovat plný potenciál stroje.

Senzory přímo v nástrojích
Integrace ultramoderních senzorů umožňuje vyvolat podrobné informace o nástroji i o stavu obrábění, např. na tabletu. Signály jsou přenášeny přes Bluetooth a stroj tak může interaktivně reagovat na definovanou spouštěcí událost. Nástroje se senzory poskytují informace o využití, teplotě, průhybu a kvalitě povrchu, a v případě přetížení aktivně zasahují do obráběcího procesu. K dispozici jsou různé typy těchto nástrojů optimalizované pro různé aplikace.
V nabídce WFL jsou prizmatické nástroje pro vnitřní soustružnické operace, pro vrtání hlubokých děr a pro frézovací operace.

Pro vnitřní soustružnické operace – Vyvrtávací tyč systému nabízí optimální podmínky stability během složitého vnitřního obrábění a možnost plně automatické výměny nástroje. Stabilní vyvrtávací tyč umožňuje (opční) tlumení vibrací. Karbidem zesílené vyvrtávací tyče s tlumením vibrací nabízejí dosah až 18xD a perfektní výsledky upnutí pro optimální obrábění s maximálním přesahem vyvrtávací tyče.

Pro vrtání hlubokých děr – Primární oblastí využití prizmatických nástrojů je vrtání v hlubokých otvorech. Jde např. o hlavňové vývrty, vrtání vyhazovačů HTS apod., kde se uplatňuje perfektní stabilita upnutí vrtáku. Chladicí kapalina, která je dodávána pod vysokým tlakem pro malé i velké průměry otvorů děr, je přiváděna přes externí dokovací bod (automatický nebo manuální). Automatický systém umožňuje rychlou výměnu nástroje buď ze zásobníku nástrojů, vytahovacího zásobníku, nebo hranolového měniče nástrojů.
V portfoliu jsou i speciální obrysové vrtací tyče pro vrtání děr (centrických a excentrických) v hlubokých otvorech.  

Pro frézovací operace – Upevňovací prvky jsou vyrobeny převážně z oceli, což zajišťuje vynikající stabilitu a schopnost pojmout vysoké řezné síly. Systém umožňuje plně automatickou výměnu nástroje i v případě velkých a těžkých nástrojů.
Modulární řada WFL pro frézování je koncipována pro optimální flexibilitu. K dispozici je řada osvědčených řešení a individuální verze pro různé oblasti průmyslu. Maximální přípustný točivý moment může být omezen ovladačem WFL pro ochranu prizmatických držáků.

 
Publikováno: 19. 2. 2020 | Počet zobrazení: 979 článek mě zaujal 252
Zaujal Vás tento článek?
Ano