asseco Aimtec murr

Průmysl řízený počítači

Za průmyslové softwarové aplikace utratí firmy v roce 2024 rekordních 27 mld. USD, predikují analytici poradenské společnosti ABI Research.

 
Továrny dnes běží na datech. Pro využití těchto dat se výrobci obracejí na softwarové aplikace, jako je elektronické plánování zdrojů (ERP), systémy provádění výroby (MES), řízení výrobních operací (MOM), řízení životního cyklu produktu (PLM), řízení zásob a plánování CRM a poptávky. Výdaje v oblasti investic do těchto aplikacích v průmyslovém a zpracovatelském sektoru se budou zvyšovat z 18 mld. USD v roce 2019 na něco přes 27 mld. USD v roce 2024, predikuje poradenská společnost pro globální technologický trh ABI Research. Tato zjištění vycházejí ze studie Manufacturing Setting zaměřené na využívání softwarových aplikací, která je součástí výzkumu nazvaného Industrial & Manufacturing Research Service.
„Data podporují aktivity, jako je například naskladňování zásob, optimalizace výrobní linky, organizace zařízení, a pomáhají rozvíjet dokonce i jemné schopnosti jinak obtížně postihnutelné tvrdou řečí čísel, jako je porozumění klientům a konečnému zákazníkovi,“ říká Michael Larner, hlavní analytik ABI Research.
Více než 50 % vynakládaných investic představují podle uvedené studie ERP systémy, protože poskytují zákazníkům jediné řešení pro sledování činností na výrobní lince, pochopení schopnosti firmy plnit objednávky a automatizace mnoha funkcí back-office. Očekává se však, že největším růstovým segmentem bude software kategorie MES, protože výrobci hledají optimalizaci výkonu výrobní linky i jednotlivých strojů. Předpokládá se, že výdaje na MES vzrostou o 13,5 % CAGR a v roce 2024 budou mít hodnotu 2,3 mld. USD.
Na průmyslové trhy a výrobní sektor se zaměřuje rozmanitá směs dodavatelů, včetně softwarových gigantů, jako Oracle, Salesforce a SAP a těch, kteří mají sami kořeny v průmyslové výrobě, jako jsou ABB, GE a Honeywell. Dodavatelský mix zahrnuje však i další firmy s portfoliem softwaru zaměřeného na průmyslové odvětví, jako jsou Dassault Systèmes a Siemens, ale i agilní startupové začínající podniky, jako Katana a Archdesk, které pomáhají menším výrobcům.
„Nabídky dodavatelů se postupně vyvíjejí a rozrůstají. Dodavatelé ERP například pokračují v přidávání modulů MES a MOM, zatímco poskytovatelé správy zásob přidávají funkce plánování poptávky. Oba tyto případy představují příklad, jak se v současné době donedávna výrazně vymezené definice segmentů do značné míry stírají,“ dodává Michael Larner. Nabízí se tak spousta příležitostí pro všechny typy dodavatelů splnit chuť výrobců na dokonalejší využití dat, která lze dnes v průmyslové sféře získat.
Softwarové aplikace již neposkytují pouze údaje týkající se aktuálních podmínek. Díky tomu, že dodavatelé investují do výzkumu a zapojení systémů umělé inteligence a strojového učení, mohou analytické schopnosti aplikací pomoci výrobcům poměrně detailně naplánovat i možné různé budoucí scénáře ve svých zařízeních a širším operačním prostředí. „Data nyní proudí z výrobní linky do zasedací místnosti a díky rozhraní API také mezi softwarovými aplikacemi. Výrobci by proto měli při navrhování a sestavování datových skládaček spolupracovat se systémovými integrátory,“ uzavírá Michael Larner.
 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 791 článek mě zaujal 238
Zaujal Vás tento článek?
Ano