asseco Aimtec murr

Úskalí implementace ERP softwaru

Dříve nebyly výjimkou situace, kdy implementace ERP softwaru probíhaly špatně, protože technologie prostě nefungovaly tak, jak měly. Platí to i dnes?

 

V poslední době došlo k pokroku a moderní ERP aplikace fungují mnohem lépe. To však ještě neznamená, že implementace vždy probíhají hladce. Ze zkušenosti britské poradenské společnosti Leadent Solutions prezentované na výroční konferenci IFS World Conference 2019 vyplynulo několik nejčastějších důvodů, proč se implementace softwarového řešení nedaří a na základě zkušeností s řízením služeb v různých odvětvích a s řadou softwarových platforem došlo ke shrnutí problematiky do pěti bodů.

Změnové řízení
Zatímco zákazníci vidí hodnotu v řízení změn a považují ji za nedílnou součást implementace softwaru, úsilí se v průběhu projektu často zhoršuje. Software pro řízení změn přitom může představovat dva miliony dolarů z projektu o hodnotě 10 milionů dolarů. Firma má sice skvělé úmysly, ale jako první věc, jak snížit rozpočet, ji napadne tuto položku škrtnout, takže se často kvůli tomu náhle ocitne ve slepé uličce znamenající neúspěšný projekt, protože řízení změn je pro přijetí systému zásadní. „Zkratky“ nebo náhradní řešení se pak obvykle prodraží. Nejde ani tak o neuznávání důležitosti řízení změn, ale spíše zamyslet se nad ochotou ke kompromisům s dobře stanovenými plány, kdy je třeba ušetřit nebo přerozdělit peníze.

Nenaplněná očekávání selháním projektu
Očekávání se také často nenaplnila kvůli tomu, že nebyl správně stanoven (nebo zvládnut) harmonogram. Po implementaci ERP softwaru může nastat často kritické období, kdy výkon firmy dočasně klesne, než dojde k ustálení procesů. To může – pokud to zákazník neočekává – způsobit až paniku, že projekt selhal nebo že investice do softwaru byla špatná a byla v podstatě chybou. Přitom je jen zapotřebí trpělivosti, protože lidé si zpočátku ještě neuvědomili, že nastane okamžik, kdy výkonnost začne stoupat a hodnota investice se tak stane zjevná.

Recept na úspěšnou metodu neexistuje
Pokud firma nemá nastaveno KPI (Key Performance Indicator) měřitelné parametry, je obtížné určit úroveň úspěchu či neúspěchu. Často se projekty posuzují jako neúspěšné, protože firmy neměly KPI, a před zahájením implementace je nenastavovaly. Pro přesný přehled o úspěchu či neúspěchu projektu musejí mít KPI nastaveny a změřeny před, během a po projektu. Když KPI nastavené nemají, brání jim to také soustředit se na oblasti, které povedou k úspěchu celého projektu. Pokud zjistí, že mají něco špatně nastavené, mohou pro počáteční zlepšení tuto kritickou oblast nastavit lépe, a tento první úspěch pak povede k dalšímu. Ovšem pokud jen něco odhadují, vaří firma podle receptu na katastrofu.

Nedostatečné vedení projektu
Vybalancovat správnou pozici vedoucího projektu při implementaci ERP softwaru mezi obchodním a IT týmem může být náročné. Nejsou-li pozice sjednoceny, není mezi nimi jasná komunikace a koordinované úsilí, je trajektorie projektu velmi zatížena. Software i dnes často implementuje někdo, kdo danému oboru podnikání nerozumí, chce sice firmě poskytnout o co žádala, ale protože zákazník nemá technické znalosti, nemohl formulovat přesné požadavky v souvislosti se schopnostmi ERP softwaru. To způsobuje velké problémy a škody, jejichž následná náprava vyžaduje značné množství času a peněz. Poradenská firma přitom může přidat softwarovému projektu velkou hodnotu, protože má znalosti potřebné ke zvážení všech potřeb zúčastněných stran, aby se dosáhlo co nejlepších výsledků.

Pomalý průběh projektu
Ačkoli mnoho organizací poskytujících služby už přijalo agilnější metodiku nasazení softwaru, zdaleka ještě ne všechny. Firmy, které stále ještě používají tzv. vodopádový (kaskádový) přístup založený na postupném nasazování procesů, dnes bojují v ekosystému diktujícím rychlé změny. Ve zmíněném scénáři dodání se často stává, že projekt sice (původně) stanovené cíle splňuje, ale obchodní potřeby zákazníka se mezitím výrazně změnily. Je proto žádoucí, aby dodavatelé i odběratelé zvážili, jak zajistit, aby byl nákup a nasazení softwaru agilnější, zrychlil se, vše se lépe sladilo s trhem, a aby se tomuto bodu selhání vyhnuli.

Kamil Pittner

 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 795 článek mě zaujal 224
Zaujal Vás tento článek?
Ano