asseco Aimtec murr

Co plast spojil, člověk nerozdělí…

Nový typ „hyperlepidla“ využívá vysoce pevné vazby mezi materiály na molekulární úrovni. Jím spojené díly nelze snadno oddělit.

 

Kanadští výzkumníci vyvinuli „hyperlepidlo“ pro lepení plastů, které dokáže vytvořit ultrapevné spoje. Pomocí extrémně pevných spojení na molekulární úrovni umožňuje vytvoření nových druhů vazeb i mezi jinak nekompatibilními materiály.
Pozoruhodná novinka je dílem výzkumných týmů z univerzit v kanadské Victorii a Britské Kolumbii, kteří informovali o svém výzkumu v časopise Science. Jejich tekuté lepidlo využívá působení speciálně vyvinutých molekul. Technika zvaná „zesíťování“ je založena na novém, silnějším typu chemické reakce, k níž dochází při vystavení teplu nebo dlouhovlnnému UV záření. V daném případě výzkumný tým použil bisdiazirinové molekuly jako zesíťující látky, které mohou být aktivovány teplem nebo světlem. „Tyto molekuly mohou být tepelně nebo fotochemicky aktivovány za vzniku karbenů, což jsou vysoce reaktivní molekuly, které se snadno zapojují do polymerních vazeb uhlík-vodík a vytvářejí mezi těmito dvěma materiály extrémně silné spojení. Lepidlo je rázuvzdorné, odolné vůči korozi a zesítěné vazby mohou držet pohromadě různé materiály, pro něž mohou být komerční lepidla neúčinná.
Hyperlepidlo může být aplikováno na plasty, syntetická vlákna i textilie. „Lepidlo je zvláště účinné u polyethylenu o vysoké hustotě, což je důležitý plast používaný v lahvích, potrubí, geomembránách, plastovém řezivu a mnoha dalších aplikacích. Komerčně dostupná lepidla na těchto materiálech vůbec nefungovala,“ řekl profesor Abbas Milani, ředitel Výzkumného ústavu materiálů a výroby UBC. Hyperlepidlo by podle jeho tvůrců mělo najít uplatnění v oděvech, lékařských implantátech a u odolných částí obytných domů. Může vytvořit nerozbitné spojení mezi materiály, které by se normálně slepit nedaly.
Jednou z nejslibnějších aplikací, kterou vědci předpokládají pro nové hyperlepidlo, je jeho využití jako pojiva pro odolnější oblečení.
„Pomocí této technologie jsme schopni lépe spojit různé vrstvy typů tkanin a vytvořit oblečení nové generace pro extrémní prostředí,“ uvedl Jeremy Wulff, profesor organické chemie z univerzity v kanadské Victorii. Tým již pracuje na nových typech oblečení, včetně vysoce odolné verze s balistickou ochranou. Výzkumníci spolupracují na vývoji ochranných prostředků pro vojenský personál operující v extrémních podmínkách a projekt podporovaný kanadskou vládou je zaměřen na využití speciálního vysokopevnostního lepidla v neprůstřelných oděvech pro zásahové jednotky.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 877 článek mě zaujal 246
Zaujal Vás tento článek?
Ano