asseco Aimtec murr

Televize rolovací, bez rámečku i v rámu

CES patří tradičně k událostem, které prezentují nejnovější trendy v technologiích i v oblasti audiovizuální techniky. TV nabraly nový kurs.

 

Kromě obvyklých závodů v rozměrech a rozlišení displejů (dnes běžnému 4K šlape na paty nejen 8K, ale dokonce 16K) se na veletrhu CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas objevil i další trend, který může díky své praktičnosti citelně zasáhnout do byznysu s televizory: Ploché displeje, které je možné „sbalit“ jako někdejší filmové plátno a v případě, že nejsou používány, se srolují do podstavce. Obrazovku je navíc možné rozvinout v různých poměrech stran – buď 21 : 9 nebo 16 : 9, což umožňuje např. eliminovat černé pruhy lemující obraz při sledování programu v jiném formátu.

Rolovací TV
Ještě nedávno futuristická technologie, dnes již produkty připraveny na trh. K prvním firmám, které vyrukovaly s rolovací technologií, patří LG, jež ji demonstrovala na modelu Signature OLED TV R, s 65“ (150 cm) úhlopříčkou. Přesněji řečeno jde o technologii FOLED (Flexible OLED), a výrobce uvádí výdrž 50 tis. vysunutí, které může být úplné (pro sledování videoobsahu) nebo jen částečné, kdy bude možné na televizi zobrazit uživatelská rozhraní různých aplikací, jako např. hudební přehrávač či prohlížeč fotografií. Základna zároveň funguje jako výkonný 100W 4+2 soundbar.
LG Electronics si nechala také patentovat koncept plochého skládacího televizoru OLED, jehož displej se nesrolovává, ale skládá ze stran podobně jako např. u smartphonu Galaxy Fold. Do rámu plochého televizoru bude také přímo integrován boční zvukový panel (soundbar).
Dalším výrobcem, který stvořil rolovací TV, je firma Sharp. Její novinka, která má přijít na trh už letos, patří k menším formátům s úhlopříčkou pouze 30 palců (76 cm). To sice může být považováno za určitý handicap, ale na druhé straně nabízí vysoké UHD (4K) rozlišení a bude výrazně levnější než velkoformátová rolovací TV LG.

Vertikální a rámové TV
Samsung přichází s prvním vertikálním televizorem na světě. Model Sero má 4K QLED displej o úhlopříčce 43“ z patentovaného kovového materiálu Quantum Dot orientovaný na výšku. Vychází tak vstříc uživatelům zvyklým prohlížet multimédia na obrazovkách mobilů – např. na Instagramu či Facebooku je už multimediální obsah přímo uzpůsoben pro vertikální displeje. A i vertikální konstrukce Sero dovoluje sledovat videa natočená na výšku bez tmavého orámování obvyklého při promítání videí pořízených mobilním telefonem, která jsou díky rostoucí popularitě smartphonů stále častější. Ovšem po překlopení do vertikální pozice pomocí podstavce lze sledovat i běžné TV pořady.
Netradiční design televizorů uvádí Samsung i u dalších modelů určených náročnějším uživatelům. Typickým příkladem je model Frame (už svým názvem odkazuje na obrazový rám), který díky svým masivním rámečkům připomíná obraz, a v čase, kdy na obrazovce neběží TV program, je na ní v režimu Art umožněno zobrazovat umělecká díla a proměnit místnost v privátní domácí galerii. Snímač jasu, kterým je Frame vybaven, zajišťuje úpravu barevného podání s ohledem na podmínky v místnosti a optimální zobrazení uměleckého díla. Obdobný koncept představuje i další novinka s označením Serif TV, což je televizor ve skutečném obrazovém rámu, a ne ledajakém. Byl vyvinut ve spolupráci s bratry Ronanem a Erwanem Bouroullecovými, pařížskými designéry, kteří patří k nejslavnějším průmyslovým návrhářům.

Bezrámečková TV
V Las Vegas Samsung představil ale i TV, jehož displej obvyklý rámeček postrádá úplně. Tedy přesněji řečeno ho sice má, ale v tak miniaturní tloušťce, že je prakticky neznatelný. To umožnilo výrobci deklarovat novinku s označením Q950TS jako první zcela bezrámečkovou televizi – 99 % displeje modelu zabírá obraz a na téměř nepostřehnutelný rám připadá pouhé 1 %.
Podobný efekt nabízí i nová řada velkoplošných modulárních TV Samsung řady The Wall, využívající technologii MicroLED (8K Ultra HD) s podporou HDR10 – mikrometrové LED moduly lze podobně jako dlaždičky skládat do monumentálních ploch, které s neznatelnými spoji vytvářejí monumentální vizuální zážitek. Plocha displeje, který lze z nich nakonfigurovat, zahrnuje spektrum od 75 do 292 palců a může být nastavena tak, aby v době, kde se nevyužívá k TV projekci, zobrazovala umělecká díla jako obrazy či fotografie.

 
Publikováno: 21. 2. 2020 | Počet zobrazení: 906 článek mě zaujal 247
Zaujal Vás tento článek?
Ano