asseco Aimtec murr

Nemocná ekonomika

K běžným ekonomickým rizikům přibyl další faktor, který podle všeho, ač jde o záležitost ze zcela jiného ranku, ohrožuje a zřejmě i výrazně ovlivní světovou ekonomiku: koronaviurus 2019-nCov.

 

Jak upozorňují analytici, obavy z jeho šíření rostou a mají již významný dopad na čínskou i globální ekonomiku. Vývoj událostí a s ním spojená nejistota způsobily významný pokles asijských, evropských i amerických akciových trhů, včetně propadu ceny ropy. Ke cti přišlo naopak jako významná komodita zlato, jehož cena roste – tradičně jej skupují investoři jako jistotu v nebezpečných časech.

Made in China trochu jinak
Problém je, že epidemie vznikla v Číně. Tedy zemi, která je nejen světovým trhem, ale zároveň patří mezi jeho lídry a klíčové dodavatele. V Číně se vyrábí podstatná část produkce, na níž závisí i dodavatelé a finální výrobci v dalších zemích po celém světě. Toto soukolí se kvůli zdravotnickým opatřením a restrikcím souvisejícím s bojem proti šíření koronaviru začíná zadrhávat. Nejvíce zasažená města a oblasti jsou zcela uzavřeny a izolovány od okolního světa, byla razantně omezena doprava a lidé, kteří jsou v domácí izolaci, nemohou nastoupit do továren. Virová epidemie negativně zasáhla do obchodních plánů nejen z hlediska logistiky – protože hlavní přístavy a dopravní spojení jsou uzavřeny nebo je jejich provoz narušen – ale i z pohledu burz (které byly rovněž na čas uzavřeny a jejich provoz omezen). Ovlivněna byla také situace na spotřebitelském trhu, v dopravě i v cestovním ruchu, který tvoří podstatnou část čínské ekonomiky.
Epidemie snižuje ceny komodit, a obrovské oblasti čínského území dostala doslova „pod zámek“ 57 mil. lidí v 15 zablokovaných městech (a v dalších částech Číny, které uplatňují zákazy cestování z obavy, že umožnění předčasného návratu pracovníkům by mohlo virus dále rozšířit) nedávají dobrou perspektivu. Např. čínští dodavatelé společnosti Apple varovali, že její požadavky na letošní zvýšení výroby iPhone o 10 % mohou být obtížné, protože jejich výrobní závody se nacházejí v provinciích Henan a Kanton, které byly zasaženy koronavirem.
Nejvíce postiženy budou samozřejmě firmy závislé na dodavatelském řetězci zahrnujícím Wu-Chan, který je důležitým průmyslovým centrem (ale i epicentrem nákazy), a další izolované kritické oblasti, protože je nemohou opouštět nejen lidé, ale ani zboží v původně plánovaných termínech. Zákazníci očekávají stupeň zpoždění dodávek i plateb. Britská analytická společnost Plenum Group podle webu South China Morning Post míní, že koronavirus může v prvním čtvrtletí přibrzdit největší asijskou ekonomiku až o 4 %. Zřejmě tak ovlivní letošní výkon čínské ekonomiky, která je po USA druhou největší na světě a která se už teď potýká se zpomalováním růstu (čínský HDP se loni zvýšil o 6,1 %, což bylo nejpomalejší tempo za 29 let). Ale nejen jí. Například japonská vláda už varovala, že nový koronavirus by mohl zasáhnout zisky a výrobu japonských podniků. Automobilka Honda, která má ve Wu-chanu tři továrny, plánuje např. evakuaci části zaměstnanců.

Zamoří virus světové hospodářství?
Obavy z nového koronaviru a s ním související opatření tak mohou mít vážný dopad na světovou ekonomiku. Nákaza může smazat pozitivní vliv příměří mezi USA a Čínou, které jen nedávno dospěly k podpisu první fáze obchodní dohody.
Řada analytiků vyslovila již skepsi i ohledně schopnosti Číny koupit v příštích dvou letech americké zboží ve výši 200 mld. USD, a varují, že dopad viru může způsobit další problémy. Strach z poklesu čínské poptávky po klíčových komoditách stlačil ceny mnoha produktů, které tvoří velkou část nákupního závazku v obchodní dohodě. Některá města a obce jsou v zásadě uzavřeny, a to zcela znemožní pohyb nejen lidí, ale i zemědělských komodit, které se prostě nebudou přepravovat.
Pokud omezení potrvá a poškodí už nyní stagnující čínskou ekonomiku na delší čas, pocítí důsledky řada zemí – ČR nevyjímaje. Jak upozornil i hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda, z výpočtu České národní banky (ČNB) vyplývá, že „zpomalení čínské ekonomiky o jeden procentní bod vyvolává zpomalení ekonomik střední a východní Evropy v rozsahu od 0,25 do 0,3 procentního bodu“. Pokud by tedy např. šíření nákazy koronavirem vedlo ke zpomalení čínské ekonomiky ze 6- na 5procentní roční růst, musí ČR počítat s tím, že se i jeho ekonomika bude vyvíjet o odpovídající procento pomalejším tempem (konkrétně 1,9 % místo předpokládaných 2,2 %).

 
Publikováno: 12. 3. 2020 | Počet zobrazení: 910 článek mě zaujal 222
Zaujal Vás tento článek?
Ano