asseco Aimtec murr

Virtuální továrna se stává realitou

Cesta od 2D plánu k virtuální továrně nemusí být dlouhá. Výrazně usnadnit ji může návrhový software používaný ve spojení s VR prohlížečem.

 

Virtuální realita (VR) je díky rostoucí popularitě v herním průmyslu stále běžnější, ale její výhody si už uvědomily i průmyslové firmy. Schopnost virtuálně prohlížet návrhy ještě před vytvořením prvního fyzického prototypu nabízí obrovské výhody.
Konstrukční systémy se stále vyvíjejí a metody návrhu továrny postupují rychle, ale přestože výzkum již dosáhl dalekosáhlého pokroku v optimalizaci procesů a materiálových toků, výsledky se do průmyslu dostávají jen pomalu. A právě tady nastupují poskytovatelé softwaru pro tovární design. Do škály funkcionalit jejich softwarových systémů se stále více začleňují osvědčené metody návrhu, což znamená, že i malá restrukturalizace části výrobního závodu může proběhnout na základě již optimalizovaného návrhu.

Včasná zpětná vazba s VR
Návrháři, inženýři a projektoví manažeři mají často problém, že zpětnou vazbu k novým součástkám, strojům nebo systémům získají teprve tehdy, když již (s často nemalými náklady) vznikly v prototypu, u systému je to zase případ, kdy je už nainstalován. Chyby nebo optimalizační potenciál se tak rozpoznávají pozdě a způsobují obrovské dodatečné náklady. Použití VR často vede k identifikaci a eliminaci problémů, které by se jinak projevily až později. Je mnohem levnější napravit problémy v projektové fázi než během výstavby, a to zejména před uvedením zařízení do provozu.
Cesta od 2D rozvržení přes 3D design až po virtuální továrnu nemusí být komplikovaná. Díky specializovanému softwaru pro plánování továrny, jaký nabízí např. firma CAD Schroer, lze rychle navrhnout celé budovy a výrobní linky, bez ohledu na to, jak velké nebo složité jsou. 3D model továrny lze snadno exportovat do formátu FBX. Tento soubor lze poté zobrazit pomocí prohlížeče VR. Prohlížeč M4 Virtual Review VR, kompatibilní s Microsoft Mixed Reality, je rychle připraven k použití pomocí prostředí virtuální reality, které je standardně součástí Windows 10. Prostřednictvím brýlí se smíšenou realitou lze CAD data načítat do VR. Takže 3D návrhová data pak lze zobrazovat a prohlížet pomocí VR brýlí. To umožňuje prohlédnout si plánování v rané fázi a provést optimalizaci, která by jinak byla možná pouze během montáže nebo údržby. Prohlížeč může také načíst několik modelů, a umožnit porovnání více alternativ plánování.

 
Publikováno: 12. 3. 2020 | Počet zobrazení: 813 článek mě zaujal 229
Zaujal Vás tento článek?
Ano