asseco Aimtec murr

Větrná křídla nad pouští

Netradiční větrná turbína využívá k výrobě elektrické energie biomimetiku založenou na replikaci mechanického působení křídla kolibříka.

 

Pozoruhodné zařízení vyvinula tuniská startupová firma Tyer Wind, za níž stojí vynálezce Anis Aouini. Jde o jedno z řešení inspirovaných přírodou, která v průběhu milionů let evoluce vždy dokázala najít optimální model.
Zařízení vychází z principů tzv. 3D aouiniánské kinematiky, která umožňuje přeměnu lineárního pohybu na rotační (vratný), a dokáže velmi efektivně a „přirozeným“ způsobem napodobit živočišnou kinematiku včetně nejsložitějších, např. kolibříka, létajícího hmyzu či ocasů a ploutví mořské fauny. Větrný konvertor s vertikální osou využívá energii vyráběnou pomocí mávajících křídel, která dokonale napodobují pohyb jednoho z energeticky nejúčinnějších ptáků: kolibříka. Tito drobní ptáčci dokážou mávnout křídly 50 až 200krát za sekundu.
Konstrukce „ptačí“ větrné turbíny se tak zásadně liší od standardních rotorových turbín. Namísto převádění lineárního pohybu (větru foukajícího po zemi) na kruhový jej převádí do tvaru osmičky, stejného, jaký vytvářejí křídla kolibříka. Turbína napodobuje mechanický účinek kolibřích křídel a generuje energii jak na zdvihu, tak ve fázi sklápění. „Ukázalo se, že technologie Tyer je efektivní, ekologická a také výborně škálovatelná. Žádné rotující čepele, jen křídla, která převádějí větrnou energii na zelenou elektřinu,“ konstatují její tvůrci.
„Je to poprvé, kdy byl mechanicky napodoben pohyb kolibříků velmi efektivním způsobem. Výzkumná střediska v USA provedla rozsáhlé rozbory aerodynamického chování kolibříka a výsledky potvrdily, že je účinnější než rotory s lopatkami. Tím se otevírají nové možnosti způsobu výroby elektřiny v budoucnosti,“ řekl Anis Aouini pro technologický web Seeker.
Biomimetický větrný konvertor je ve fázích zkoušek v reálných podmínkách, jež by měly poskytnout informace o energetické účinnosti, aerodynamickém chování, odolnosti materiálu či napětí na stožáru. Provozní prototyp, který pracuje v tuniské savaně, má zhruba třímetrové rozpětí křídel (3,2 m) a při silném větru vytváří kolem 450 ot/min.
Celý systém je navržen pro různé konfigurace, může být účinný jak v malých domácích systémech, tak jako součást velké průmyslové větrné farmy. Díky svému designu je technologie Tyer Wind dokonale škálovatelná a lze ji přizpůsobit různým účelům, oblastem a jakémukoli prostředí, venkovskému i městskému. Aouiniánská kinematika, kterou unikátní turbína využívá, může najít uplatnění v široké škále dalších strategických aplikací včetně větrné energie, motorů s vnějším i vnitřním spalováním, čerpadel, lodního pohonu a mnoha dalších, poukazuje Anis Aouni.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 12. 3. 2020 | Počet zobrazení: 945 článek mě zaujal 221
Zaujal Vás tento článek?
Ano