asseco Aimtec murr

„Vytištěná

3D tisk má i řadu často velmi nezvyklých aplikací. Jedna za nich se nedávno představila na výstavě lodí Boot Duesseldorf.

 

Velkoformátový 3D tisk posloužil k vytvoření prvního sériově 3D tištěného potápěčského podvodního skútru. Zařízení s názvem Amazea je dílem německé společnosti Jamade, jeho díly jsou ze 75 % vytištěny na 3D tiskárnách. Jak zdůrazňuje výrobce, 3D tisk má hned několik výhod: Je méně nákladný ve srovnání s klasickou výrobou a umožňuje provádět rychlé změny na základě zpětné vazby od uživatelů včetně individuálního brandingu.
Tělo podvodního skútru a další hlavní konstrukční komponenty byly vyrobeny pomocí tří velkoformátových tiskáren BigRep ONE 3D. Design ponorky byl inspirován anatomií těla delfína, což mu dává nejen elegantní tvary, ale i potřebnou ergonomii, aerodynamiku a rychlost.
Přes svou vodovzdornost je Amazea díky komplexnímu provedení 3D plastového korpusu vyrobena z biologicky rozložitelných materiálů. Pro její výrobu bylo použito vlákno Pro HT firmy BigRep, vhodné pro mořské prostředí s odolností proti změkčení až do 115 °C, což nabízí významné zvýšení teplotní odolnosti i minimální deformaci a smrštění. Jednou z mála částí, které (zatím) na 3D tiskárně vyráběny nejsou, je dvojice motorů, každý o výkonu 3,1 kW (pod vodou umožňuje dosáhnout maximální rychlosti téměř 20 km/h, a klouzáním po hladině až 30 km/h), a li-ion baterie s výdrží jedné hodiny provozu (v závislosti na výkonu motorů). Dobití akumulátoru je otázkou 4 hodin. Hmotnost stroje bez baterie činí 25 kg.

Petr Přibyl

 
Publikováno: 12. 3. 2020 | Počet zobrazení: 824 článek mě zaujal 220
Zaujal Vás tento článek?
Ano