asseco Aimtec murr

Největší 3D tištěný díl na světě

Stále více aditivních výrobců se obrací k velkoformátovému 3D tisku, doufají, že vytvoří velké struktury najednou a vyhnou se krokům montáže nebo následného zpracování, které jsou drahé a časově náročné.

 
Největší 3D tiskovou část na světě vyrobil tým vědců z University of Maine. Je to loď 3Dirigo, navržená na velkoformátové polymerové 3D tiskárně vyvinuté v Maine Advanced Structures and Composites Center. Kus o hmotnosti 2,2 t je dlouhý 7,62 m a jsou s ním spojeny hned tři světové rekordy: jde o největší pevnou část vytvořenou pomocí 3D tisku, největší loď vyrobenou touto technologií, a za použití největší 3D tiskárny.
Loď 3Dirigo byla vytištěna, aby vědci demonstrovali možnosti své velkoformátové 3D tiskárny, na jejímž vývoji spolupracovali s firmou Ingersoll Machine Tools. Unikátní zařízení nabízí tiskový objem 30 x 6,70 x 3 m (délka, šířka a výška), a rychlost nanášení aditivního materiálu 227 kg za hodinu. Tisková hlava je upevněna na portále namontovaném na kolejnicích, což usnadňuje pohyb po celé délce. Loď byla vyrobena za pouhých 72 hodin ze směsi plastu a dřevěné celulózy jako jediný díl, jehož rozměry z něj činí dosud největší mobilní pevnou strukturu, jaká kdy byla pomoci technologie 3D tisku vytištěna.
Stroj byl primárně navržen k použití surovin biologického původu, zejména celulózy ze dřeva k rychlému prototypování pro civilní, obranné a infrastrukturní aplikace. Očekává se také, že splní potřeby rychle nasaditelných infrastrukturních systémů. Pro tyto účely vyrobili výzkumníci 6,4 m dlouhou 3D formu, aby vytvořili 23m mostový nosník, který bude použit pro most, jež má být postaven v Hampdenu v americkém Maine v létě letošního roku.
 
Publikováno: 12. 3. 2020 | Počet zobrazení: 869 článek mě zaujal 232
Zaujal Vás tento článek?
Ano