asseco Aimtec murr

Nový koncept inteligentních strojů Juaristi

Obráběcí centrum TH3-MT společnosti Juaristi v novém konceptu je určeno pro 5osé přesné obrábění s vysokou kvalitou a širokou paletou využití.

 

Centrum v šedočerveném designu, typickém pro tuto španělskou značku, je určeno pro strojírenské podniky, které požadují univerzálněji zaměřenou jednotku schopnou provádět více technik obrábění s vysoce přesnými výsledky. Výrobce u novinky vyzdvihuje všestrannost využití, 5osou obráběcí kapacitu a více automatizačních systémů. Ty nabízejí vysokou produktivitu, víceprocesní konstrukci pro frézování, vyvrtávání i soustružení. Další ze zdůrazňovaných charakteristik je robustnost zajištěná i termosymetrickým designem s hlavou na sloupu.
Stroj obsahuje integrovaný automatizační balíček, který lze přizpůsobit jakýmkoliv požadavkům zákazníka. Je vybaven velmi rychlým maticovým měničem nástrojů s kapacitou až 200 nástrojů a víceúčelovým systémem FMS multipallet, umožňujícím flexibilní konfiguraci. Jako volitelná výbava je nabízen automatický měnič hlavy.
Nový design nabízí kompaktnější uspořádání pro lepší využití výrobního prostoru. Byl optimalizován systém sběru třísek i chladiva a nerezový povlak uvnitř krytu prodlužuje životnost stroje. Práci obsluhy usnadňuje komfortní a intuitivní řídicí stanice. Celé řešení je uzpůsobeno pro snadné zakládání a vykládání součástí, výrobce kladl důraz i na ergonomické operace při manipulaci a údržbě.
Španělský výrobce představil na loňském veletrhu BI-MU také svou strategii CAST (Connectivity, Automation, Service and Technology), a nový koncept inteligentních strojů s využitím softwaru „My Juaristi“. Jde o systém, který kombinuje nejnovější technologie firmy, umožňuje produktivní správu zdrojů a prediktivní údržbu. Kromě toho zajišťuje přizpůsobení nástrojů požadavkům každého kusu k dosažení nejlepších výsledků.
„My Juaristi" zahrnuje sadu systémů zaměřených na zlepšení produktivity strojů a nabízí širokou škálu technologických řešení v jediném intuitivním rozhraní. Jedním ze systémů je software Supervisor, který sjednocuje činnost všech produktivních prostředků a usnadňuje jejich přímou a snadnou správu z ERP systému zákazníka. Toto řešení je doprovázeno softwarem Osasun, navrženým k zajištění správné údržby, umožňujícím monitorování, autodiagnostiku a prediktivní údržbu strojů. Dalším ze systémů je Adaptivní kontrola, která přizpůsobuje výkon stroje aktuálnímu stavu, zvyšuje výkon v příznivých situacích a snižuje jej v nepříznivých podmínkách. Kromě toho pomocí senzorů s pokročilou technologií monitoruje a opravuje možné nerovnováhy při soustružnických operacích. Implementace technologie GPS zlepšuje přesnost, zejména při zpracování složitých kusů.
Kromě toho firma představila některá nedávno vyvinutá technologická řešení, jejichž výsledkem je ještě větší přesnost a spolehlivost. Mezi nimi má významnou roli Quick Machine Verification. Ve vysoce přesných obráběcích úlohách je důležité zajistit, aby před každou úlohou nedocházelo k žádné odchylce ve stroji. Postupy, které v současné době existují pro provádění tohoto úkolu jsou však pomalé a vytvářejí neproduktivní časy. Firma proto vyvinula řešení, které z této úlohy učiní automatizovaný postup, jenž zabere pouze 15 minut s naprosto spolehlivými výsledky.
Jednou ze zdůrazňovaných technologií je tzv. hydrostatické vedení umožňující dosahovat lepší přesnosti řezání a perfektního výkonu. Tato technologie je založena na vlastnostech tlumení oleje a výrazně snižuje úroveň vibrací generovaných během řezacích prací, čímž se prodlužuje i životnost nástrojů. Až dosud byl systém HDS použit pouze na velkých strojích, ale výhody nabízí i v kompaktnějších strojích Juaristi, jako je mobilní sloupová frézka ML3 či frézka s pevným ložem BL1. Výrobce také prezentoval výhody systému AHC (automatická kalibrace hlav), který umožňuje korigovat případné úhlové a polohové odchylky hlav v důsledku malých kolizí nebo teplotních změn. Tyto opravy lze provést bez zásahu uživatele a prostřednictvím plně automatického cyklu.

Petr Přibyl

 
Publikováno: 12. 3. 2020 | Počet zobrazení: 847 článek mě zaujal 246
Zaujal Vás tento článek?
Ano