asseco Aimtec murr

Ptáci v roli ochránců přírody

„Pomsta albatrosů“ uvádí server PhysOrg článek o netradičním využití těchto ptáků při potírání ilegálních rybářských aktivit.

 
Albatrosi s masivním rozpětím křídel létají vysokou rychlostí nad mořem a hledají potravu, takže se často vyskytují kolem rybářských lodí. Vědci se proto rozhodli využít je k vyhledávání nezákonných rybářských aktivit. Provozovatelé těchto plavidel vypínají svou automatickou identifikaci (AIS), aby znemožnili lokalizaci.
Vědci vybavili téměř 200 albatrosů malými GPS sledovači. Majáky o hmotnosti 70 g jsou připevněny na hřbetě ptáka a umožňují snímat radarové emise lodí v jejich blízkosti. Dosah těchto signálů není dostatečný na to, aby je bylo možné spolehlivě zachytit stanicemi na pobřeží, radar však lze detekovat v okruhu několika km od lodi. Během 6 měsíců armáda albatrosů prozkoumala přes 20 čtverečních mil moře, a kdykoli ptáci dorazili do ca 5 km od člunu, vědci monitorující jejich pohyb zaznamenali souřadnice, které pak přenesli přes satelit do online databáze, umožňující úřadům porovnání s daty AIS. Téměř 80 % ptáků vybavených lokátory detekovalo lodě na moři. Ze zjištěných 353 rybářských plavidel mělo 28 % vypnuto AIS – čímž byly zcela mimo dohled. Díky „ptačím hlídkám“ se je podařilo odhalit.
 
Publikováno: 13. 3. 2020 | Počet zobrazení: 1334 článek mě zaujal 277
Zaujal Vás tento článek?
Ano