asseco Aimtec murr

Univerzální zbraň

Rekordmanem v univerzálnosti používané munice je (dnes již nevyráběný) unikátní Medusa Model 47 americké firmy Phillips & Rodgers.

 

Podle výrobce lze z revolveru střílet 25 různými druhy munice. Realita ale tyto parametry daleko převyšuje: Zbraň byla (úspěšně) otestována až na 117 různých nábojů. Medusa dokáže vystřelit libovolný náboj ráže zhruba 9 mm, a to až do impozantního kalibru 357 Magnum. Do otočného 6ranného bubínku lze namixovat různé typy nábojů. A právě ten činí revolver unikátním.
Zatímco většina konvenčních revolverů je konstruována na střelivo s tzv. okrajovými nábojnicemi, zabraňujícími propadnutí skrz válec, Medusa umožňuje používat i nábojnice bezokrajové. Tuto schopnost propůjčuje konstrukční řešení speciálních západek s pružinami, které při vložení bezokrajového střeliva pomocí drážek pro vyhazovač náboj zafixují. Tajemství tkví i v použití materiálů umožňujících vydržet střelbu municí opravdu velmi různorodých parametrů. Rám je zhotoven z oceli 8620, hlaveň z chrommolybdenové oceli 4150 a unikátní bubínek z modifikované vanadové oceli 4330 (používané mj. pro hlavně rotačních kanonů ve stíhačkách F-16), což nabízí ohromnou odolnost vůči tlaku a pevnost v tahu. Povrch zbraně je potažen teflonem.

 
Publikováno: 13. 3. 2020 | Počet zobrazení: 1347 článek mě zaujal 284
Zaujal Vás tento článek?
Ano