asseco murr

Průmysl ve víru změn

V rámci zastřešujícího tématu Industrial Transformation představí letošní ročník Hannoverských veletrhů všechny aktuální trendy průmyslu.

 

Nová koncepce hal umožní podle organizátorů návštěvníkům dostat se rychleji a cíleně k informacím o všech důležitých aspektech průmyslové transformace. Program veletrhu doplní více než 80 konferencí a fór.

Digitalizace kam oko dohlédne
Centrum tvoří výstavní oblast „Digital Ecosystems“, která spojuje synergie všech výstavních oblastí veletrhu, jež doplňují další sekce: Future Hub, Automation, Motion & Drives, Digital Ecosystems, Energy Solutions, Logistics a Engineered Parts & Solutions. Nebudou chybět ani aditivní technologie a lehké konstrukce, Průmysl 4.0, umělá inteligence, 5G nebo smart logistics – firmy nabízející služby pro logistiku budou mít poprvé na veletrhu vlastní platformu.
Zatímco ještě nedávno byly jednotlivé procesy a výrobní technologie prezentovány odděleně, letošní ročník se zaměří na jejich komplexní prezentaci. Splývání jednotlivých disciplín, které se díky současným aplikacím a technologiím stále více propojují, lze ukázat na příkladu CAD, PLM a obchodních platforem. Kde se ještě před několika lety využíval k čistě digitálnímu zobrazování obrobků nebo dílů AutoCAD, jsou dnes řešení softwarových firem schopná obsáhnout celkový proces vývoje produktu, který zahrnuje prvotní myšlenku, přípravu výroby a prodej produktu, a zobrazovat kompletní řetězec tvorby hodnot, od konstrukce přes nákup dílů až po kontrolu kvality. Systémy ERP monitorují jednotlivé kroky výrobních procesů a vyhodnocují jejich výkonnost, a řízení postupných výrobních kroků probíhá v reálném čase. Se softwarem lze řídit a spravovat projekty, budovy, kompletní strojový park i plánovat, řídit a kontrolovat celý životní cyklus výrobku, automatizovat velké množství pracovních postupů. A to nyní nezřídka s řadou pokročilých funkcí podporovaných umělou inteligencí (AI), jako jsou např. i prediktivní aplikace umožňující předvídat možné události a plánovat potřebná opatření včetně zapojení analýz, prognóz a simulací různých scénářů. Virtuální (VR) a rozšířená realita (AR) se využívají v průmyslu stále intenzivněji. Například k navržení designu motoru dříve konstruktéři potřebovali k nutným propočtům řádově dny, dnes algoritmus ve stejném čase nabídne tisíce možností, 3D modely mohou být v laboratoři virtuální reality do posledního šroubu rozebrány, změřeny a znovu smontovány.  

Průmysl v komplexní podobě
Mezi 6 tisíci vystavujícími firmami na letošním ročníku Hannover Messe dominují ABB, Arburg, Beckhoff, Bosch Rexroth, Cisco, Dematic, Endress+Hauser, Festo, Fraunhofer, Harting, IBG, IBM, igus, Kawasaki, Yaskawa, Lapp, Lenze, Microsoft, Mitsubishi, Rittal, SAP, Schaeffler, Schneider Electric, Schunk, Sick, Siemens, Still, Toyota MH, Wago, Weidmüller aj.
Svůj tradiční prostor budou mít i startupy, kterých bude přes 250 z celého světa. V Hannoveru představí aplikace na bázi AI, VR, senzorové technologie, chytrých materiálů nebo inteligentního energetického řešení.
„V Hannoveru se průmysl představí v plné síle. Návštěvníci zde zažijí celý proces od vývoje produktů přes výrobu až po nový obchodní model založený na datech včetně inteligentní továrny zahrnující i těsné digitální propojení výroby a logistiky,“ říká Dr. Jochen Köckler, předseda představenstva veletržní správy Deutsche Messe. V souvislosti s digitalizací poukazuje i na související gigantické množství dat vznikajících v průmyslové výrobě, která vyžadují smysluplnou interpretaci a využití, a slouží jako základ strojového učení a umělé inteligence.
Nový vývoj průmyslové výroby se odehrává ve znamení cloudů nebo technologie edge-computing. Řešení jsou propojená, stroje a systémy spolu komunikují a autonomně si vyměňují informace. A právě na tuto oblast bude zaměřena přehlídka Digital Ecosystems, která představí základy pro propojení strojů, výrobních zařízení, intralogistických procesů a řešení určená pro flexibilní výrobu nebo platformy B2B využívaná v průmyslu.

Sítě, roboti a vše kolem nich
Po úspěšné premiéře v loňském roce bude na veletrhu opět vybudována testovací zóna 5G. Dodavatelé působící v tomto segmentu zde budou v rámci funkční sítě 5G (v halách č. 3 a 21) demonstrovat možnosti nového telekomunikačního standardu. Rozmanitost příkladů průmyslového využití v reálné 5G síti na jednom místě je světovým unikátem. V současném průmyslu, kdy dochází k masovému nárůstu propojení přístrojů a výrobních zařízení, permanentně hrozí nebezpečí kybernetického útoku, proto také stále více nabývá na významu i výstavní oblast Industrial Security.
V hale 6 se bude prezentovat svět robotů a moderní automatizace. Fórum Automatizace přinese informace z průmyslového výzkumu mj. na téma robotizace, mobilní roboty a průmyslové zpracování obrazu. Na veletrhu se představí aktuální novinky dodavatelů průmyslových i kolaborativních robotů, dopravní systémy bez řidiče, kde nebudou chybět značky jako ABB, Stäubli, Yamaha, Bosch, Pilz, Universal Robots, Yaskawa aj., které doplní přehlídka komponent a vybavení, jako jsou např. úchopové systémy firmy Schunk či průmyslové zpracování obrazu firem ISRA Vision, Sick aj. Unikátní platformu pro výrobce robotů, obrazové procesy a výrobce softwaru představuje ve společném stánku Application Park Robotics, Smart Automation a Vision Technology, zatímco Mobile Areas představí řešení robotizace a autonomních systémů.
I v letošním roce budou vyznamenána nejlepší aplikovaná řešení robotů a vyvrcholením akcí věnovaných robotům bude udělení ceny Robotics Award.

 
Publikováno: 9. 4. 2020 | Počet zobrazení: 933 článek mě zaujal 231
Zaujal Vás tento článek?
Ano