rossleor asseco murr

Xcellerate: automatické šestistranné obrábění

Na veletrhu Metav 2020, který proběhl ve dnech 10.–13. března v Düsseldorfu, představila společnost Cellro první univerzální řešení pro automatické 6stranné frézování v malých sériích nebo i po jednotlivých kusech.

 

Nizozemská automatizační firma přichází se systémem Xcellerate X20 | R-C2 | 6S pro 6stranné kompletní obrábění. Velmi kompaktní řešením umožňuje obrábět díly na 6 stranách 24 hodin denně. Obsluha je tak zbavena opakující se rutinní práce a může se soustředit na jinou, kde může vytvářet přidanou hodnotu. Podle výrobce je návratnost investice pouhého 1,5 roku.

Flexibilní automatizace
Dříve používala většina automatizačních procesů určitý počet svorek pro určitý počet produktů (vkládání jednoho typu produktu na zásobník), přičemž výměna uchopovacích prstů a vkládání svorek do stroje se často musely provádět ručně. S novým systémem jsou tyto ruční operace z výrobního procesu odstraněny a velké množství malých sérií s vysokou rozmanitostí produktů lze nyní plně automatizovat.
Xcellerate je vybaven novým uchopovačem R-C2 německé firmy Gressel, vyvinutým právě pro systém Xcelerate X20. Tato inovace je uchopovačem a svorkou v jednom. Uchopovač vyjme svorku s produktem ze zásobníku a umístí ji dovnitř a ven ze stroje. To eliminuje potřebu automatického přepínání chapadel, díky čemuž je tento systém vysoce cenově výhodný pro výrobce malých sérií a širokou škálu produktů. Inženýři Cellro integrovali uchopovač R-C2 do nového systému s předávací stanicí, což přináší další dvě významné výhody:
- Ze stejné zásuvky v Xcelerate může stroj automaticky vykládat i vkládat širokou škálu produktů (malé série, ale i jednotlivé kusy, které se od sebe odlišují, lze snadno zpracovat automaticky).
- Přesné předávání obrobků pro obrábění vyžaduje, aby zpracované díly byly čisté. K tomu slouží speciální čisticí jednotka, díky které jsou konečné produkty bez procesních tekutin i třísek a upínací adaptéry zůstávají čisté.
Xcelerate je vytvořen pro různé výrobní procesy od soustružení a frézování až po broušení a EDM. Komunikuje se všemi značkami strojů. Systém je osazen robotem Fanuc s uživatelsky přívětivým ovládáním pomocí dotykové obrazovky. Motorizované zásuvky zajišťují, že obrobky, které lze stohovat, jsou umístěny stabilně a nedochází k žádnému úhlovému umístění, resp. jejich nežádoucímu pootočení.
Celý systém je navržen pro vkládání obrobků do jediného stroje, a umožňuje automatické dokončování výrobních řad. Čím je automatizační řešení Xcelerate skutečně unikátní, je vysoká flexibilita. Zvládá různé velikosti produktů a sérií, což z něj činí univerzální řešení, které lze použít i pro menší výrobní šarže. Díky různým zásuvkám nebo zásobníkům a automatickému systému výměny chapadel je ideální volbou pro manipulaci s obrobkem. Při práci se složitými tvary produktu je možné také snadno přidat nové uchopovací prsty i zařazovat softwarové prvky nebo vytvořit své vlastní uchopovače.

Tři modely pro různé kategorie
Automatický zakládací systém lze propojit s novými i stávajícími CNC stroji, což umožňuje bezobslužnou výrobu pro celou řadu zařízení. Stroj lze samozřejmě používat i bez Xcelerate - pokud se robotická ruka nepoužívá, sklopí se, čímž je stroj připraven pro jinou práci.
Systém Xcelerate je k dispozici ve třech verzích, které se liší kapacitou a manipulační hmotností robota. Xcelerate X10 a Xcelerate X20 jsou kompaktní modely vhodné pro středně velké obrobky do 12 a 35 kg, operátoři pracující s většími a těžšími obrobky, využijí model Xcelerate X60 s nosností robota od 20 do 70 kg. Modely X10 a X20 používají zásuvky, zatímco X60 zásobníky, což umožňuje práci s různými rozměry obrobků. Systémy bude možné v budoucnu rozšířit o různé funkce, což umožní ještě větší flexibilitu.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 9. 4. 2020 | Počet zobrazení: 912 článek mě zaujal 251
Zaujal Vás tento článek?
Ano