asseco murr

Snadné jako f..esto!

Mnoho z nás, zaslechneme-li cosi o elektrických pohonech, získáme okamžitě pocit, že k tomu budeme potřebovat pomoc z mnoha směrů...

 

Správný návrh a výběr je obvykle spojen s výpočty, zapojení kabelů má svá speciální pravidla, oživení se neobejde bez specialistů, programování, nastavování řady parametrů, softwaru, firmwaru a kdoví čeho ještě.
Může to ale také jít jinak. Pokrok v technologiích naštěstí vede k ulehčení naší práce. Je to jako s telefony. Kdo by si jen před několika desetiletími pomyslel, že budeme všichni provozovat současnou „telepatii“ a hovořit s kýmkoliv kdekoliv na světě. A ještě to zvládáme úplně sami.
Nová řada elektrických pohonů Festo, nazvaná „Simplified Motion Series“, připomíná v tomto směru spíše ty nejjednodušší digitální hodinky. Tři tlačítka – pro editaci a pohyb v menu nahoru a dolů – postačí pro nastavení všech funkcí. LED přímo na pohonu informují o aktuální položce v menu a o nastavené úrovni dané položky. Můžete tak ve stupnici od jedné do deseti samostatně volit rychlost pohybu vpřed i vzad. Pohon přejíždí od jednoho dorazu na druhý, poloha je dána mechanicky, dorazy mohou být i vnější.
Zapojení je také velmi jednoduché, kromě napájení (24 V DC) jde jen o dva signály k pohonu pro pohyb vpřed/vzad a dva signály od pohonu potvrzující dojezd vždy na jeden z dorazů. Pokud během pohybu ovládací signál zmizí, pohon se zastaví. Tato funkce může být využita například k zastavení po signálu z vnějšího čidla.
Kromě pohybu mezi dorazy lze ještě při nastavování zvolit sílu a pomocí tlačítek přejet do „začátku lisování“. Pohon poté při pohybu daným směrem v tomto místě přejde do režimu řízení síly a bude tlačit v souladu s nastavením.
Pro pokročilejší práci je možné využít komunikaci po IO-Link. Jakmile pohon připojíme k jednotce s ovládáním IO-Link (Master), systém to rozpozná a namísto ovládání binárními signály začne komunikovat. V ovládací jednotce je pak možné především číst údaje a v závislosti na nich ovládat pohyb – například namísto externích čidel se rozhodovat podle aktuální polohy. IO-Link je též prostředkem pro komunikaci s nadřazenými systémy, přenos diagnostických hodnot apod.
Mechaniku tvoří otočné nebo přímočaré pohony s řemenem nebo vřetenem a nejrůznějšími typy vedení, zdvih může činit až 2 m (všechna dostupná provedení můžete vidět na obrázcích). Správný výběr je jednoduchý a postačí k němu grafy uvedené v katalogu, stačí znát požadovanou sílu, zdvih, případně rychlost.
Přejezd z jedné koncové polohy do druhé s možností zastavit na čidle v mnohém připomíná pneumatické válce, je však plynulejší, stále stejně rychlý, přesněji reaguje při zastavení a plynule dojíždí. Konkrétní katalogový pohon prostě jen připojíte prostřednictvím dvou obyčejných kabelů, nic dalšího k jeho provozu nebudete potřebovat. Pohony vám tak umožní snadno se vypořádat s mnoha jednoduchými úlohami, například s inkoustovým potiskem, tříděním na dopravníku, vyřazováním neshodných kusů z pásu, upínáním apod. A zvládnete to sami nejen bez specialistů, ale dokonce i bez počítače a softwaru. Simplified Motion Series je prostě pro každého.

 
Publikováno: 9. 4. 2020 | Počet zobrazení: 1007 článek mě zaujal 228
Zaujal Vás tento článek?
Ano