asseco murr

LP-RF – Laserové popisovací zařízení pro jednoduché úlohy

Základní charakteristiky laserového popisovacího zařízení Panasonic LP-RF s vláknovým laserem o výstupním výkonu 20 W jsou jednoduchost, univerzálnost, bezpečnost a spolehlivost.

 

První popisovací zařízení s vláknovým laserem uvedla společnost Panasonic na trh  již v roce 1999. Postupně je zdokonalovala a nabídla zákazníkům čtyři řady prémiových popisovačů, splňujících náročné požadavky na značení v různých odvětvích průmyslu. Svůj sortiment nyní doplnila o popisovač pro základní úlohy s velmi snadnou obsluhou a nízkými pořizovacími náklady.

Popisovač LP-RF dokáže vytvářet značení na plasty, kov i na některé další materiály. Umožňuje označovat výrobky čárovým kódem, 2D kódem a písmenným značením. Protože značení může být velmi drobné, je použitelný i tam, kde není místa nazbyt, např. na polovodičových součástkách nebo na konektorech.
Typické oblasti použití, kde uživatelé ocení jednoduchost a spolehlivost tohoto popisovacího zařízení, jsou:

–    značení plastových součástek vyráběných na vstřikovacích lisech,
–    značení baterií pro mobilní telefony a podobná přenosná zařízení,
–    značení ložisek,
–    značení plastových i kovových ozubených kol, řemenic a podobných mechanických součástek,
–    značení nástrojů pro obráběcí stroje i pro ruční nářadí (frézy, vrtáky apod.),
–    značení kabelů a vodičů,
–    značení kovových odlitků výkovků: skříní převodovek, bloků motorů, vačkových hřídelí apod.
Některé příklady jsou na obr. 2. Základní parametry popisovacího zařízení jsou shrnuty v tabulce.

Snadné a rychlé nastavení
Zařízení se nastavuje ve třech relativně jednoduchých krocích. V prvním kroku se definuje, jaký popis se má vytvořit: 1D nebo 2D kód, písmena a číslice (včetně symbolů nebo uživatelem definovaných znaků) nebo grafické značky – např. logo výrobce. V druhém kroku je třeba nastavit výkon laseru. To většinou vyžaduje trochu znalostí a zkušeností, ale i méně zkušenému uživateli pomůže funkce chytrého nastavení, která je součástí zařízení. A třetí krok je ověření funkce a vytvoření zkušebního popisu. Je-li uživatel spokojen, může začít sériové značení, potřebuje-li ještě něco doladit, vrátí se zpět k prvnímu nebo druhému kroku.

Součástí dodávky zařízení je software Laser Marker NAVI Smart. Tento software umožňuje na počítači nebo tabletu navrhnout a na výrobek umístit např. logo, 2D kód, popř. číselné značení. Software se následně využívá i k ovládání popisovacího zařízení. Jeho obrazovku lze přizpůsobit podle požadavků uživatele: Pro technika, který značení navrhuje, nebo pro operátora zařízení. Ovládací tablet je možné k popisovači připojit bezdrátově prostřednictvím wifi.
Výkon laseru, rychlost skenování a frekvence pulzů se nastavují podle materiálu, na nějž se značení provádí, a podle vytvářeného vzoru. Uživateli je k dispozici knihovna kombinací materiálů a vzorů značení. Nejběžnější úlohy je tedy možné nastavit jediným stiskem tlačítka.
Instalace i v náročném prostředí
Jednou z velkých předností, které uživatelé ocení, je odnímatelná laserová hlava, jež výrazně usnadňuje montáž i servis (obr. 3). Hlava, která nepotřebuje vnitřní chlazení ventilátorem, má utěsněnou konstrukci s krytím IP64, takže může pracovat i v prašném prostředí a nevadí jí ani vodní kapky.
V průmyslové výrobě se nevyskytuje jen voda a prach, ale časté je také elektromagnetické rušení. Tomu je přizpůsobena řídicí jednotka popisovacího zařízení vybavená varistory a transformátory pro potlačení vlivu elektromagnetického šumu.

Výhody v provozu
V kompaktní hlavici popisovacího zařízení je umístěno galvanometrické zrcátko a skenovací mechanismus ovládaný samostatným regulátorem se speciálním algoritmem pro skenování povrchu laserovým paprskem. Výhodou tohoto provedení je dokonalé značení i při velké rychlosti popisu.
Další tři výhody vyplývají z přímého propojení popisovacího zařízení se systémem strojového vidění. To umožňuje přesně vytvářet značení i na díly s nepřesnou pozicí, korigovat polohu laserového paprsku a kontrolovat vytvořené značení.
Často je třeba popisovací zařízení ovládat z externího PC, IPC nebo PLC. Popisovací zařízení LP-RF je vybaveno kromě svorek I/O a rozhraní RS-232C rovněž rozhraním pro sítě průmyslového Ethernetu s volitelným protokolem EtherNet/IP nebo Profinet. Tímto komunikačním rozhraním je možné popisovač vybavit i dodatečně, v rámci retrofitu.

Přímo na zařízení je obsluze k dispozici jednoduchý dotykový displej, na němž se zobrazuje číslo souboru, sériové číslo, popř. chybové kódy. Výhodou je lepší přehled o činnosti zařízení. Další výhodou, kterou uživatelé ocení, je, že řídicí systém umožňuje vytvářet popisy i na pohybující se díly. Je tak možné značit výrobky na pásu bez toho, že by jej bylo třeba zastavit.
Závady, které se při provozu objevily, si obsluha může zobrazit v tabulce na displeji ovládacího terminálu, a to včetně času, kdy závada vznikla. Kromě chybového kódu zde najde i slovní popis závady. Při uvádění do provozu i při řešení provozních problémů je možné zobrazovat také stavy vstupů a výstupů.

Optimalizovaná údržba
Každé zařízení potřebuje údržbu a ani laserové popisovací zařízení LP-RF není výjimkou. Pracuje-li v nepříznivých podmínkách, doporučuje se častěji čistit ochranné čočky laserové hlavy, popř. vyměnit filtry ventilátoru řídicí jednotky (popisovací hlava ventilátor nemá).
U jiných popisovacích zařízení by zde popis údržby skočil s tím, že vše ostatní je věcí autorizovaného servisu. Ovšem konstrukce zařízení LP-RF byla navržena tak, aby uživatel vlastními silami dokázal vyměnit některé další součásti s kratší životností: baterii, ventilátor, stykač řídicího systému a ochrannou čočku hlavice. Možnost vyměnit tyto díly vlastními silami servis zlevňuje i zrychluje.

Závěr
Laserové značení je stále oblíbenější, protože dovoluje vytvářet velmi jemné popisy požadované barvy a hloubky na velké množství materiálů, např. na kovy – včetně korozivzdorných ocelí, na průhledné i neprůhledné plasty nebo na dřevo a jiné organické materiály. Zařízení pracuje rychle a značení je velmi odolné a trvanlivé. Nevýhodou zvláště pro malé a střední podniky je vyšší pořizovací cena. Zařízení LP-RF představuje řešení právě pro zákazníky, kteří požadují popisovač se všemi základními funkcemi, jednoduchým uvedením do provozu, snadnou obsluhou i údržbou a přijatelnou cenou.


 
Publikováno: 9. 4. 2020 | Počet zobrazení: 1077 článek mě zaujal 231
Zaujal Vás tento článek?
Ano