asseco murr

Specialisté, kteří hýbou světem

Precizní pohony pro nejrůznější zařízení jsou základem pro profesionální řešení požadovaná ke splnění nároků a potřeb moderní pružné průmyslové výroby.

 

K osvědčeným dodavatelům těchto systémů patří i firma Faulhaber, kterou na českém trhu zastupuje společnost Routech. Faulhaber se zaměřuje na vývoj vysoce efektivních pohonů od nejmenších jednotek využívaných pro jemné ruční nářadí, až po výkonné průmyslové systémy určené pro nejnáročnější aplikace.

Elektrické uchopovače
Malý uchopovací systém, který je rychlý a výkonný, byl až doposud možný pouze s pneumatikou, protože stlačený vzduch může přenášet velké množství drahé energie bez časového zpoždění. Zásobování stlačeným vzduchem však vyžaduje komplexní infrastrukturu a nutnost zajistit ji pro každý výrobní krok, což je obvykle obtížné a nákladné. Naštěstí to již není nutné díky kompaktním uchopovačům založeným na mechatronice. Tento nový typ uchopovacích systémů snadno dosahuje stejného výkonu jako jeho pneumatické protějšky. Nabízí navíc komplexnější řízení většiny parametrů. Pohony, které umožňují takovýto výkon, jsou bezkomutátorové DC-servomotory společnosti Faulhaber.
Faulhaber pohon zahrnuje čtyřpólový bezkomutátorový motor o průměru 22 mm a integrovaný regulační systém. K hlavním výhodám patří zejména kompaktní rozměry zařízení, vysoká hustota výkonu, konfigurovatelná vysoká dynamika systému a účinnost. Výrobce navíc nabízí i další možnosti, jako jsou mechanické úpravy dle požadavků zákazníka, speciální firmware nebo již předkonfigurované zákaznické nastavení. Tyto jednotky se uplatňují v aplikacích, jako jsou robotické manipulátory a upínací systémy.

Momentové šroubováky
Každý řemeslník intuitivně ví, jak utáhnout šroub: podle pocitu. V hobby sféře je to pro dosažení správného množství utahovacího momentu obecně dostačující. Naproti tomu v průmyslové výrobě jsou však požadavky a nároky na dosažení bezpečného upevnění šroubu mnohem větší. Mimořádně důležitou roli proto hrají v této oblasti motory a převodovky používané u mikroprocesorových momentových šroubováků, jež dodává ze svého portfolia i firma Faulhaber.
Jako příklad jejího řešení lze uvést pohon o průměru 22 mm se 4pólovými bezkartáčovými motory, který nabízí nezbytné výhody v podobě vysokého točivého momentu, nízké hmotnosti a vynikající regulace. Jako další rozšiřující možnosti nabízí výrobce zákaznická řešení, například speciální kabeláž s konektorem. K hlavním oblastem uplatnění patří montážní nářadí, průmyslové a ruční nástroje.

www.routech.cz

 
Publikováno: 10. 4. 2020 | Počet zobrazení: 856 článek mě zaujal 223
Zaujal Vás tento článek?
Ano