asseco murr

Tvarovka se zvukovou detekcí netěsnosti

Společnost Wavin představila v závěru loňského roku první tvarovky s akustickou výstrahou netěsnosti na světě.

 
Nová generace kovových lisovacích tvarovek Wavin M5 s unikátní funkcí „acoustic leak alert” zaručuje, že nezalisované anebo nekvalitně zalisované spoje budou bezpečně odhaleny při tlakové zkoušce vzduchem. Nekorektní spojení totiž vydává akustický signál o síle ±80 dBA. To umožňuje snadno závadu lokalizovat, spoje opravit a předejít tak budoucím problémům a s tím spojeným dalším závadám.
Zatímco dosud se k testování těsnosti spojů potrubí využívala nejčastěji voda, novinka firmy Wavin využívá technologii testování vzduchem. Ta nabízí celou řadu výhod, např. nulové riziko vzniku bakterií v období mezi testováním a používáním v důsledku stání vody v potrubí. Testování spojů je rychlé, čisté a bezpečné, protože funguje již při 0,15 baru, navíc už není závislé na včasných dodávkách vody na staveniště, provede je totiž jednoduchý vzduchový kompresor. Tlakovou zkoušku lze provést i v zimě, kdy by použití tradičního testování pomocí vody přinášelo riziko zamrznutí potrubí.
Nové tvarovky M5 jsou kompatibilní s potrubními lisovanými systémy Wavin a vykazují velmi dlouhou životnost, která jde nad rámec certifikačních požadavků.
Jsou vyrobeny z vysoce kvalitní mosazi a jejich součástí je lisovací límec z ušlechtilé oceli vybavený kontrolním otvorem. Pomocí tohoto otvoru lze před zalisováním zkontrolovat správné zasunutí trubky do tvarovky. Těsnění je zajištěno dvěma speciálními O-kroužky. Inovovaný šestihranný průřez těla tvarovek pozitivně ovlivňuje nasouvací síly, což ulehčuje práci instalatéra. Kromě toho mají tvarovky systému M5 větší vnitřní průměr – vývojové laboratoře výrobce výrazně zapracovaly na parametru jejich průřezu, a výsledkem je masivní navýšení průtoku.
 
Publikováno: 10. 4. 2020 | Počet zobrazení: 890 článek mě zaujal 223
Zaujal Vás tento článek?
Ano