asseco murr

První jaderka v SAE získala licenci

Spojené arabské emiráty vydaly provozní licenci pro první jadernou elektrárnu v arabském světě a společnost Nawah Energy, která je provozovatelem komplexu Barakah, může začít s přípravami na komerční provoz.

 
Jadernou elektrárnu Barakah v emirátu Abú Zabí, kterou postavila společnost KEPCO (Korean Electric Power Corporation), měla zahájit provoz už v roce 2017, spuštění prvního reaktoru však bylo několikrát odloženo. Nyní, po získání provozní licence na 60 let, už nic nebrání provozovateli elektrárny, společnosti Nawah Energy (společný podnik KEPCO a ENEC – Emirates Nuclear Energy Company), zavážet palivo a připravit elektrárnu na zkušební provoz. SAE se tak stanou nejnovějším členem klubu tří desítek zemí provozujících jaderné elektrárny. Výroba elektřiny by tak mohla být zahájena během května nebo června letošního roku, přičemž s dosažením plné kapacity se počítá po ca osmi měsících od zahájení výroby. Po úplném dokončení by elektrárna Barakah, do níž společnost ENEC investovala 24,4 mld. dolarů, měla mít čtyři identické reaktory typu APR-1400 s celkovou kapacitou 5600 MW, a do roku 2050 pokrývat čtvrtinu celkové spotřeby elektřiny v zemi.
Spojené arabské emiráty jsou významným producentem a vývozcem ropy (třetím největším exportérem OPEC), své energetické zdroje ale chtějí rozšířit, což vedlo k rozhodnutí o výstavbě jaderné elektrárny s cílem uspokojit rostoucí poptávku po elektřině. Korejci budou čtyři tamní bloky i servisovat, protože Emiráty trápí nedostatek kvalifikovaných jaderných inženýrů, což byl i jeden z hlavních důvodů odložení oficiálního provozu.
 
Publikováno: 10. 4. 2020 | Počet zobrazení: 906 článek mě zaujal 236
Zaujal Vás tento článek?
Ano