asseco Aimtec murr

„Plug and Play“, automatizace ve stylu Mazak

Automatizace je pro společnost Mazak klíčovým tématem, jak firma dokumentovala i na posledním veletrhu EMO, kdy ve své expozici představila rekordních 15 samostatných automatizačních systémů.

 

Vrcholem automatizační sekce veletržní expozice byly zejména čtyři nové automatizační buňky, které demonstrovaly závazek japonského výrobce vyvíjet pro svou zákaznickou základnu dostupná „plug and play“ řešení snadno implementovatelné automatizace výrobních procesů.
Zmíněné kvarteto automatizačních systémů je dílem vývojářů skupiny Mazak Automation and Manufacturing Systems (AMS), která působí v celé Evropě a podporuje místní projekty v rámci příslušných zemí. Cílem je maximalizovat škálu automatizačních produktů dostupných pro všechny stroje Mazak, a nabízet zákazníkům inovativní řešení, které jim umožní zvýšit produktivitu a ziskovost firmy. Se dvěma stroji ze segmentu vertikálních obráběcích center a dvěma soustružnickými centry dokumentují tyto automatizované systémy přínos společnosti Mazak pro meziodvětvovou spolupráci s řadou dodavatelů třetích stran.
Jedna z předváděných buněk zahrnovala obráběcí centrum VTC-530C s vertikálním pohyblivým sloupem a výkonným hlavním vřetenem s 12 000 ot./min o výkonu 16 kW a řízením Siemens 828D. Stroj byl podporovaný řadou spolupracujících robotů Yaskawa.
V této buňce Mazak předváděl automatizační obrábění hliníkových součástí pro náročný segment aerospace. Konkrétně šlo o výrobu hliníkového dílu pro leteckou sedačku, kdy obrobek do stroje vkládal průmyslový robot Yaskawa GP25-12 s 12kg užitečným zatížením. Po dokončení procesu obrábění převezme díl další robot, kolaborativní HC10 s užitečným zatížením 10 kg, který byl namontován na automaticky řízeném vozidle (AGV) Grenzebach, a obrobenou část převeze na měřicí stanici ke kontrole, kde systém Renishaw Equator provede měřicí inspekci.
Na rozdíl od tradičních průmyslových robotů odstraňuje použití kolaborativních robotů potřebu – a tudíž i nároky – na podlahovou plochu i náklady na bezpečnostní infrastrukturu potřebnou pro konvenční roboty, protože koboty se automaticky zastaví, pokud je detekována přítomnost člověka.
V další buňce bylo představeno vysoce efektivní vertikální obráběcí centrum VCN-530C (nabízející nejvyšší produktivitu ve své třídě), s automatizovaným robotickým systémem manipulace s díly MA-20/400, který využívá vynikající dostupnost pracovního prostoru díky širokým předním dveřím. Prezentovaný model byl vybaven hlavním vřetenem s 18 000 ot./min a 40nástrojovým zásobníkem HSK, nabízenými výrobcem jako volitelné prvky.
Podpůrný robot je schopen manipulovat s obrobky až do hmotnosti 15 kg (2 x 7,5 kg) a délky 400 mm, což je ideální pro malé automatizované provozy, jako je výroba elektronických rozvaděčů, na níž Mazak demonstroval schopnosti zmíněného stroje. Řešení obsluhy obráběcího stroje i pomocných robotů lze ovládat pomocí ovládacího panelu SmoothG CNC, a pokud se operátor během výroby příliš přiblíží k pracovnímu prostoru, integrovaný laserový skenovací systém cyklus automaticky bezpečně zastaví.
Tento stroj byl také připojen do sítě v rámci prezentace nového průmyslového standardu Umati, který umožňuje zobrazit stav zařízení v reálném čase. Mazak jako Umati partner na veletrhu představil dva stroje připojené k nově prezentovanému systému.
Velmi žádané soustružnické centrum Mazak QT-250 MSY se na EMO prezentovalo v další buňce s podporou inovativního automatizačního systému RoboJob Tower, který byl navržen pro delší cyklus bezobslužného provozu s nízkými požadavky na zástavbovou plochu. Věžový systém s výškou 4,6 m je k dispozici s úložnými zásobníky s dvoustranným výtahem, z nichž jeden zásobuje robota s užitečným zatížením 50 kg pro vkládání obrobků do obráběcího stroje, zatímco druhý umožňuje obsluze doplňování dílů. Kromě automatického vkládání obrobků lze pomocí robota měnit i upínací čelisti na obráběcím stroji. Věžový systém s jen 5minutovou dobou výměny u nových dílů a pouze 2 minutami u opakovaných dílů může podle výrobce přinést průmyslovým firmám působivé zvýšení produktivity.
Buňka představila rovněž výrobní proces spojování hřídelí (Oldhamovu spojku), který zdůraznil, jak mohou z automatizace těžit aplikace s krátkými dobami cyklů.
Poslední ze čtveřice představených automatizačních buněk reprezentujících „automatizaci na klíč“ od skupiny AMS, bylo soustružnické centrum QT-350 MY vybavené řešením pro správu strojů TA-35/270. Automatizační systém, určený pro aplikace zakládání velkých hřídelí, se skládá z asistenčního robota Fanuc o nosnosti 35 kg s kapacitou pro zpracování obrobků až do Ø 270 mm. Na příkladu této robotické buňky Mazak předvedl výrobu hřídele hydraulického válce, kdy s obrobky mezi operacemi manipuluje robot. Grafické uživatelské rozhraní (GUI) integrované do CNC umožňuje operátorovi naprogramovat celou buňku z ovládacího panelu SmoothG.

www.mazakeu.cz

 
Publikováno: 9. 6. 2020 | Počet zobrazení: 1146 článek mě zaujal 227
Zaujal Vás tento článek?
Ano