asseco Aimtec murr

Kosmické letadlo budoucnosti

Firma Exodus Space Corporation plánuje postavit vesmírné letadlo pro dopravu nákladu (později i lidí) ze Země do vesmíru.

 

AstroClipper, jak je kosmická loď nazvaná, bude startovat z ranveje jako konvenční letoun, doletí do vesmíru a poté znovu přistane na Zemi. Dostat se na oběžnou dráhu mu pomůže posilovač v zadní části, který letadlu poskytne rychlost potřebnou k překonání zemské atmosféry.
Exodus je sice nová společnost, ale s kosmickým průmyslem má hluboké zkušenosti, její členové pracovali například pro SpaceX, Lockheed Martin či NASA. Prvním krokem je technologický demonstrátor, který by létal v zemské atmosféře. Bude sloužit jako základ pro vývoj suborbitální a orbitální kosmické lodi.
Firma už zažádala o patenty a shání prostředky na financování prvního zkušebního stroje velikosti dronu nazvaného AstroClipper Pico. Ten by se měl podívat do výšky 10 km, aby ověřil realizovatelnost technologie. Pokud rozvoj i financování půjde podle plánu, měl by Pico vzlétnout kolem roku 2022. V případě, že bude tato fáze úspěšná, má Exodus šanci získat více finančních prostředků na přípravu prvních suborbitálních letů, kterých by firma chtěla dosáhnout v roce 2024. Učiní tak pomocí kosmické lodi o velikosti malého letadla Cessna s názvem AstroClipper Nano, navržené tak, aby vynesla 100 kg nákladu do výšky přibližně 100 km.
Po kosmické lodi Nano by měly následovat další dva modely, které by do roku 2030 mohly nakonec nést do vesmíru až 1200 kg nákladu. Svůj ambiciózní projekt chce Exodus završit typem nazvaným AstroClipper Max, jenž by mohl létat až se dvěma desítkami cestujících – tedy za předpokladu, že bude schválen k přepravě lidí.

 
Publikováno: 9. 6. 2020 | Počet zobrazení: 1127 článek mě zaujal 258
Zaujal Vás tento článek?
Ano