asseco Aimtec murr

Chcete zmizet kamerám?

Všude kolem číhá bezpočet kamer, které nás neustále pozorují v obchodech, na ulicích, monitorují poznávací značky, ale dokážou i rozpoznávat tváře a identifikovat osoby.

 
To přirozeně vyvolalo snahu se zvídavým kamerovým systémům vyhnout a objevují se první systémy, jejichž cílem je tuto identifikaci zkomplikovat či znemožnit. Jedním z nich je oděv s matoucím obrazem, který vyvinuli výzkumníci na Marylandské univerzitě.
Zkoumali, jak fungují některé z algoritmů, které umožňují detekci lidí v obrazech, a pak je oklamali tím, že jim podvrhly kód, aby si myslely, že se dívají na něco jiného. Vzorek na tričku obsahuje změť různých grafických prvků, které kamerový systém nedokáže vyhodnotit jako něco, co má uloženo v databázi, a tím se na daný objekt zaměřit. Tyto maskovací systémy využívají skutečnost, že počítače a AI přes svou enormní výkonnost v porovnávání vzorů jsou totiž při detekci osob nakonfigurovány na určitý vzorec (např. rozpoznávání lidí s rouškou) a to, co se z něj vymyká, je pro ně svým způsobem „neviditelné“, resp. nezařaditelné do dané kategorie.
Experimenty, jako je např. projekt CV Dazzle, však ukázaly, že k tomu, aby byla osoba efektivně neviditelná v systémech rozpoznávání obličeje může posloužit i určitým způsobem provedený make-up a styling vlasů.
 
Publikováno: 9. 6. 2020 | Počet zobrazení: 1262 článek mě zaujal 281
Zaujal Vás tento článek?
Ano