asseco Aimtec murr

Nitě prozradí původ oblečení

Americká firma EON představila systém integrované digitální identifikace (RFID) ve formě nitě, která se během výroby vkládá přímo do oděvu.

 

Takzvané obsahové vlákno je malá RFID nit vybavená souhrnem digitalizovaných informací, které lze všít do jakéhokoli oděvu ve fázi výroby. A i když jsou konvenční ID štítky vystřižené, vlákno RFID obsahuje důležitá data umožňující sledování celého výrobního řetězce. Světové značky zavádějí technologii EON-ID RFID Thread i jako ochranu proti padělatelům.
S obdobným řešením přišla i francouzská firma Primo 1D v podobě patentované technologie E-Thread. Jde o textilní vlákno, v němž je integrován miniaturní elektronický čip. RFID přízi lze dodávat v segmentech nebo na cívkách. Inovace, která podle výrobce umožňuje neviditelné, neoddělitelné a neměnné diskrétní začlenění elektroniky do textilu nebo formovaných plastů je dílem laboratoře Grenoble CEA LETI Lab (Technology Institute Lab). Umožňuje přímé připojení čipu k sadě dvou vodičů, které se chovají jako anténa, napájecí a (nebo) datová sběrnice, přičemž výsledná sestava je tak malá, že může být začleněna do textilního vlákna a integruje informace do samého jádra materiálu, které s ním zůstává po celou dobu jeho životnosti.

 
Publikováno: 9. 6. 2020 | Počet zobrazení: 1334 článek mě zaujal 273
Zaujal Vás tento článek?
Ano