asseco Aimtec murr

Slepecké písmo vytvářené vzduchem

Vědci z Bayreuth University vyvinuli digitální reproduktorový systém, který umožňuje nevidomým číst Braillovo písmo pomocí ultrazvukových vln ve vzduchu.

 

Zařízení nazvané HaptiRead místo pevných nebo obnovitelných fyzických teček využívá přesně zacílené drobné obláčky vzduchu vytvářené akustickou silou pomocí mřížky 16 x 16 ultrazvukových fázovaných mini reproduktorů, které projektují miniaturní vzduchové exploze. K detekci blížící se ruky používá snímač Leap Motion. Zařízení může komunikovat do vzdálenosti zhruba 75 cm.
„U HaptiRead poprvé zkoumáme s nevidomými možnost použití haptické technologie ve vzduchu pro prezentaci Braillova textu jako bezdotykové haptické senzoriky. Modulací zaostřených ultrazvukových vln je možné generovat vnímatelné haptické body ve vzduchu. Tento pocit uživatelé popisují jako soustředěný, jemný vzduchový vánek,“ řekla badatelka Viktorija Paneva z BU.
Pro nevidomé je obtížnější udržet si své soukromí, když používají veřejné displeje, kdy je akustická zpětná vazba snadno slyšena kolemjdoucími a může být vnímána jako rušivá. Některá rozhraní, jako jsou bankomaty, mají sice zástrčku pro sluchátka, ale v takovém případě je musí mít uživatelé vždy s sebou, a jakmile zahájí interakci, mohou mít potíže s monitorováním událostí ve svém okolí. I tzv. obnovitelné Braillovy displeje sestávající z řádků pinů, které vytvářejí tečkové vzory, mají svá omezení. Jsou sice vhodné pro text, ale nestačí pro obsah zahrnující tvary a objekty.
Vzhledem k tomu, že míra přesnosti je v testech 88 až 94 %, vývojáři říkají, že je třeba pro to udělat více – systém HaptiRead je prozatím omezen na čtyři kombinace teček, ale aby lépe vyhovoval všem zvukům, bude vyžadovat rozšíření na šest buněk. Doufají, že studie vyvolá výzkum používání haptického přenosu informací vzduchem, aby tato technologie obohatila multisenzorický zážitek zrakově postižených a nevidomých lidí. Poukazují i na to, že v době Covid-19 je i zvýšené znepokojení nad častým fyzickým kontaktem s Braillovým rozhraním v bankách nebo  nemocnicích.

 
Publikováno: 14. 7. 2020 | Počet zobrazení: 894 článek mě zaujal 221
Zaujal Vás tento článek?
Ano