asseco Aimtec murr

Regulovaný provoz reaktorů VVER-1200 byl ověřen

V první polovině května proběhly testy provozu 6. bloku Novovoroněžské jaderné elektrárny v regulovaném režimu, to znamená, že výkon bloku klesal podle zatížení sítě.

 

To, zda je možné jaderný blok efektivně provozovat v regulovaném režimu, je důležité pro stabilitu soustavy v případech, kdy ji tvoří hlavně velké bloky nebo kdy do soustavy dodávají větší množství energie obnovitelné zdroje energie, jako solární a větrné elektrárny.
Zkouška regulovaného provozu trvala 10 dní a blok provozovaný Rosatomem pracoval v tzv. režimu denní regulace. Jeho výkon byl v dobách nejnižšího odběru ze sítě minimální, a naopak ve špičce maximální, konkrétně se pohyboval v rozmezích: 96 – 71 – 96 % a 96 – 46 – 96 %.
„Zvláštností těchto zkoušek bylo použití měkké tepelné regulace jako doplňkového způsobu řízení reaktivity. Teplota chladiva se měnila v rozšířeném rozsahu díky změnám tlaku páry v hlavním parním kolektoru. Toto řešení vyvinuté společností OKB Gidropress (konstruktér reaktorů VVER a součást Rosatomu) umožňuje optimalizovat chemický režim a snížit nezbytnou výměnu vody. Provoz všech systémů a součástí 6. bloku Novovoroněžské jaderné elektrárny hodnotíme jako úspěšný a ukázal se být velmi spolehlivým,“ uvedl Maxim Tučkov, starší vedoucí směny pro provoz 6. a 7. bloku Novovoroněžské elektrárny.
Závěry ze zkoušky regulovaného provozu reaktoru VVER-1200 budou použity i při zavádění tohoto provozního režimu u bloků typu VVER-TOI, které Rosatom staví v jaderné elektrárně Kurská II v Rusku. Do praxe se zavedou i v maďarské jaderné elektrárně Paks II, kde Rosatom staví bloky typu VVER-1200.
Zajímavostí je to, že v Novovoroněžské jaderné elektrárně je možné najít poměrně velkou českou stopu. České firmy sem totiž dodaly své produkty v hodnotě přesahující 1,4 miliardy korun. Šlo např. o armatury od firem Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, MPower Engineering a MSA, čerpadla od Sigma Group, kabely od Kabelovna Kabex a servomotory od ZPA Pečky.

Vladislav Větrovec

 
Publikováno: 14. 7. 2020 | Počet zobrazení: 824 článek mě zaujal 207
Zaujal Vás tento článek?
Ano