asseco Aimtec murr

Válečkové ložisko pro vysokou zátěž

Americká firma PBC Linear vyvinula pod označením Hevi-Rail pozoruhodné řešení pro průmyslové aplikace vyžadující extrémní nosnosti.

 

Robustní lineární ložiskový systém Hevi-Rail je vhodný pro aplikace se střední až nízkou přesností. Vysoké radiální a axiální únosnosti zajišťují jeho dlouhou životnost i při nepřetržitém používání v drsném průmyslovém prostředí. Je tak ideálním řešením pro zákaznicky přizpůsobené zvedací jednotky, vysokozdvižné vozíky a aplikace s velkým zatížením, např. v papírenském či ocelářském průmyslu. Tento originální systém těžkých válečkových ložisek se osvědčil i při vrtných aplikacích a při manipulaci vyžadující zvedání těžkých objektů.
Montážní sada s označením Hevi-Rail HVB-060 zahrnuje kolečka s pevným/nastavitelným ložiskem a kolejnice I-profilu, ale v portfoliu jsou komponenty umožňující vytvářet nejrůznější konfigurace podle potřeb konkrétních aplikací. K výhodám systému patří snadno vyměnitelné komponenty. Standardní délky profilových kolejnic z vysoce kvalitní tvrzené uhlíkové oceli (18MnNb6) jsou do 6 m, k dispozici jsou pevná nebo nastavitelná boční axiální ložiska, která mohou fungovat samostatně nebo být opatřena přírubovou deskou.
Kolejnice i ložiska jsou navrženy tak, aby rozkládaly tlak a poskytovaly rovnoměrné rozložení síly, což umožňuje zvládnout radiální i axiální zatížení až do 60 tun, i extrémní zátěž až 4,6 tuny na ložisko. Díky plovoucí konstrukci ložiska je vyžadována velmi malá přesnost. Výsledkem je kombinovaný systém, který nabízí řešení lineárního pohybu pro nejnáročnější aplikace a spolehlivě funguje při teplotách od 10 do 80 °C. Ložiska lze používat i ve špinavém prostředí, snadno se převalují přes nečistoty, prach i jiné částice, které by zastavily produkty lineárního vedení kuličkového typu.

Příklady nasazení
- Manipulace s materiálem: Díky unikátní konstrukci kombinovaného ložiska je umožněno, aby se ložiska pohybovala uvnitř kolejnice, čímž se eliminuje potřeba přesného seřízení a účinně se zkracuje doba instalace.
- Teleskopické aplikace: pro teleskopickou manipulaci s vysokým zatížením může systém podporovat konzolové náklady až do 320 kg po délce 2,3 m. Příkladem je regálový systém pro přepravní kontejnery.
- Zdvihací jednotky: konstrukce skříně z tvrzené oceli a osvědčené vedení ložisek systému Hevi-Rail z něj učinily nákladově efektivní a spolehlivou alternativu k úkolům zvedacích jednotek od standardních vysokozdvižných vozíků až po zákaznické systémy.

 
Publikováno: 14. 7. 2020 | Počet zobrazení: 1479 článek mě zaujal 270
Zaujal Vás tento článek?
Ano