asseco Aimtec murr

Nový standard čistoty stlačeného vzduchu

Vysoká energetická účinnost, nízké provozní náklady, stoprocentně čistý stlačený vzduch a nízká hlučnost, to jsou základní charakteristiky bezmazných kompresorů ULTIMA od firmy Gardner Denver.

 

Kompresory řady ULTIMA plní požadavky norem ISO 8573-1 ve třídě 0, a nabízejí 100% čistý vzduch bez příměsí jakýchkoli zbytků oleje a také vynikající energetickou účinnost. Splňují tak veškeré potřeby v různorodých oblastech průmyslu a aplikací s nejpřísnějšími požadavky na vzduch „bez oleje“ a jakéhokoliv obsahu oleje v něm.
Nejčastějšími oblastmi použití je automotive, potravinářství, výroba nápojů, výzkum a vývoj, polovodiče, biotechnologie, elektronika a farmaceutický průmysl. Unikátní patentovaná konstrukce firmy Gardner Denver nabízí několik hlavních výhod:

- 100% vzduch bez oleje a silikonu
- Minimální provozní náklady (vysoká efektivita výroby stlačeného vzduchu)
- Nízká hladina hluku a minimální zatížení okolí (možnost instalovat v místě spotřeby)
- 1. a 2. stupeň šroubového bloku jsou individuálně poháněny elektrickými motory (vysoká energetická účinnost napříč celým regulačním rozsahem)
- Velmi účinný systém zpětného zisku tepla (ZZT)
- Snadná instalace (není nutnost instalovat VZT potrubí)
- Uživatelsky snadné monitorování procesu přímo na zařízení
- Kompresor je dodáván s dálkovým dohledem iConn již ve standardu

ULTIMA významně přispívá ke snížení nákladů, a to nejen vynikající účinností, ale i  výrazně nižšími náklady za „životní“ cyklus, kdy je objemově i půdorysně úspornější než standardní dvoustupňové bezmazné kompresory. To dovoluje snadnou instalaci i v malém prostoru, což je velkou výhodou pro zákazníky s omezenými prostorovými možnostmi. Tím se snižuje investice na případné pořízení a údržbu tohoto prostoru.

Netradiční řešení = Úspora nákladů
Každý stupeň šroubového bloku kompresoru je individuálně poháněn jedním vysoce účinným elektrickým motorem s permanentními magnety, a ne jako je obvyklé u standardních dvoustupňových bezmazných kompresorů, kde je pro oba stupně přes převodovku použit pouze jeden elektrický motor.
Řídicí jednotka precizně a sofistikovaně řídí otáčky jednotlivých hnacích elektromotorů tak, aby bylo dosaženo nejvyšší účinnosti v každém stupni zvlášť. Pomocí proměnných otáček jednotlivých bloků dosahuje ULTIMA nejvyšší úrovně produktivity napříč celým regulačním rozsahem. To dovoluje kompresoru spotřebovat o 13 % méně energie než tradičním technologiím při třísměnných provozních podmínkách za rok.

Chlazení kompresoru a ZZT
Uzavřený vodní chladicí okruh ochlazuje všechny hlavní komponenty včetně mezichladiče a dochlazovače. Kompresor má o 10 % vyšší hodnoty znovu využitelného tepla než ostatní srovnatelné kompresory. ULTIMA též nabízí tuto možnost ZZT pro vzduchem chlazenou variantu. Inovativní a patentovaná kompaktní kompresorová jednotka umožňuje zpětně využít až 98 % tepla vyprodukovaného během procesu stlačování, přičemž výstupní teplota vody může dosahovat až 85 °C. Ve skutečnosti je ULTIMA prvním bezmazným kompresorem chlazeným pouze vzduchem s možností využití odpadního tepla pro ohřev. Navíc nabízí hybridní chladicí režim, který lze s výhodou použít podle sezónních možností, a tedy dostupnosti chladicí vody. ULTIMA může být provozována v režimu buďto jako vzduchem chlazená, nebo vodou chlazená jednotka, případně jako kombinace obou způsobů najednou.
Díky využití špičkové konstrukce uzavřené vodní cirkulace ULTIMA nevyžaduje pro vnitřní (interní) chlazení žádný vzduch. To znamená, že není vyžadována instalace VZT potrubí a kompresor tak potřebuje minimální instalační prostor. V případě potřeby výrobce nabízí možnost dodatečného připojení externího modulu ZZT k jednotce. Detailní informace ohledně možného příslušenství zájemcům poskytne autorizovaný dodavatel Gardner Denver na českém a slovenském trhu - firma VESKOM, spol. s r.o.
Tabulka možností využití ZZT a úspory ročních provozních nákladů oproti standardním jednotkám.

Prémiová výkonnost
Tam, kde se většina bezmazných šroubových bloků rychle opotřebovává a výkon se snižuje, ULTIMA využívá německé technologie a precizního zpracování bloků společně se speciální povrchovou úpravou zajišťující dlouhodobou ochranu kompresoru a maximální účinnost.
Jednotka ULTIMA je dodávána od příkonu 75 až po 160 kW, přitom v případě potřeby lze provést zvýšení výkonnosti kompresoru (zvýšení příkonu ze 75, 90, 110 nebo 132 kW až na 160 kW) softwarovou změnou řízení jednotlivých bloků.

ULTIMA v akci
Unikátní design zaručuje velmi tichý provoz zařízení (69 dB pro 160kW kompresor). Pro zákazníka toto řešení přináší možnost umístění v blízkosti místa spotřeby stlačeného vzduchu bez komplikované a nákladné instalace propojovacího potrubí, čímž získá další úsporu díky minimálním tlakovým ztrátám v rozvodech stlačeného vzduchu.     

Dálkový monitoring v rámci standardu - iConn
Ovládací panel systému je standardně propojen s iConn zařízením, které v reálném čase monitoruje stav kompresorové jednotky a pomocí integrovaného GSM modemu zasílá veškeré informace na servisní dispečink a k zákazníkovi bez potřeby využití lokálního intranetu. Zákazník tak získává okamžitý přehled o stavu zařízení, přitom je tato služba po celou dobu životnosti zařízení bezplatná. V rámci vysoké kvality produktu výrobce poskytuje na zařízení až 6 let záruky a na šroubové bloky 10 let při dodržení garančních podmínek.

www.veskom.cz

 
Publikováno: 14. 7. 2020 | Počet zobrazení: 1095 článek mě zaujal 250
Zaujal Vás tento článek?
Ano