asseco Aimtec murr

Aby i montérky zářily čistotou

Čisté a udržované pracovní oděvy jsou jednou z vizitek firmy, a tak se stále více podniků obrací i v tomto směru na služby profesionálů, český průmysl nevyjímaje.

 

V ČR funguje podle průzkumu Asociace prádelen a čistíren (APaČ) více než čtyři stovky průmyslových prádelen a čistíren, z nichž každá denně zpracuje průměrně 3,3 tun prádla. Novinkou posledních let je pronájem prádla, který nabízí zhruba čtvrtina z nich, mezi nimiž zaujímá přední pozici společnost Elis.
A právě k ní jsme se zajeli podívat. Jana Puškáčová, regionální manažerka Elis pro ČR, Maďarsko a Slovensko, nás veze do Slavkova u Brna, kde má firma jeden ze svých závodů, jejíž součástí je i nejmodernější sekce v podobě speciálního provozu na dekontaminaci pracovních oděvů používaných v čistých provozech. Zákazníky nejsou ale jen farmaceutické a hi-tech průmyslové provozy, podstatnou část tvoří i výzkumné instituce a laboratoře, univerzity a vědecké projekty.

Český unikát
„V Evropě je necelá padesátka komerčních provozů tohoto typu, plus některé uvnitř firem, ale ty pomalu mizí. V ČR jsme jediná prádelna s tímto typem certifikace a v této třídě kvality. Náš záběr je zhruba 500 km kolem Slavkova, tzn., že obsluhujeme i Slovensko a část Maďarska. Další závod je až u Berlína a v maďarském Miskolci,“ vysvětluje Jana Puškáčová, která je od letošního roku také i novou prezidentkou sdružení APaČ, jak jsme se dověděli dodatečně.
„Projektanti hi-tech provozů už s něčím takovým musí počítat, ale protože často neví, jak funguje náš byznys, který je jen jedním, byť důležitým kolečkem v jejich systému, stojíme u projektů prakticky od počátku. Řešíme nejen typ ochrany a jeho parametry, ale i např. převlékací propusti do výroby apod. Například v nejvyšším 4. stupni ISO, kam ještě vstupuje člověk, je vyžadován při každém vstupu převlek do čistého oděvu, zatímco v běžném průmyslu při stupni ISO 5 (denní převlékání) nebo ISO 6, typicky výroba autoskel, stačí 2x týdně. Řešíme s projektanty, např. kde bude jaký vstup, zda bude v převlékací propusti dostatek skladových prostor na čisté oděvy, kde bude prostor pro kontaminované, kam umístit překročnou lavičku oddělující čisté a běžné části,“ říká Jana Puškáčová.
Elis má nejen vlastní vývoj a výzkum, ale i zkušenosti od zákazníků. Proto při konzultaci s projektanty nových hi-tech provozů musí mít jasně definované, co je cílem daného provozu, jaká třída čistoty a úroveň ochrany produktu je požadována, pro kolik pracovníků apod. Celou kolekci podle příslušných norem je potřeba naprojektovat tak, aby zákazníkovi sloužila maximálně efektivně. 
Služba pak funguje tak, že v dohodnutém časovém intervalu dodá Elis příslušný počet pracovních oděvů pro daný počet lidí na určitou dobu – týden. Při dovozu dalších se zároveň odveze dávka již použitých oděvů, která je do doby dalšího závozu dekontaminována, zkontrolována a připravena k následné expedici.
Právě pracovníci a jejich hygienické návyky jsou největším rizikem a kritickým faktorem výrobních i jiných podniků. Proto systém, kdy firma péči o pracovní oděvy svěřovala svým zaměstnancům, ruší a volí cestu externího zajištění v režimu požadovaném charakterem výroby. Již stále více se i menší a střední firmy obracejí k profesionálnímu externímu zajištění čistoty pracovních oděvů a ochranných pomůcek. Mají tak jistotu, že jsou nejen čisté, ale i udržované.

V království čistoty
Po předběžném seznámení se nás ujímá Zuzana Pavelcová, která má na starosti marketing. Vstoupit do provozu ve Slavkově ale můžeme až poté, co absolvujeme několik opatření podobných např. těm, jaká jsou aplikována v clean labs či jaderných elektrárnách – bílý antistatický plášť, čepice zakrývající vlasy (tedy v mém případě jejich zbytek) a návleky na obuv.
Nicméně to má své opodstatnění, protože v tomto závodě dekontaminuje Elis pracovní oděvy právě do speciálních provozů a musí tedy zaručit splnění podmínek vylučujících jakékoli riziko kontaminace, což není jednoduchá záležitost. Čisté provozy jsou tak od ostatních striktně odděleny a pracovníci se při přechodu z jednoho do druhého musí nekompromisně podrobit požadovaným procedurám. Elis disponuje na vše příslušnou certifikaci ISO.
Slavkovský hi-tech provoz funguje podobně jako ostatní, ale s výrazně přísnějšími nároky na čistotu a zabránění jakékoli případné kontaminaci nežádoucími částicemi, včetně mikrobiálních.
Když přijede řidič se znečištěnými oděvy do prádelny, čisté si vyzvedne v ochranných obalech, aby nedošlo cestou ke kontaminaci. Použité oděvy procházejí kontrolou. Poškozené jdou na opravu nebo na výměnu, ostatní na kompletní přípravu, aby praní a skládání probíhalo co nejplynuleji. Díky vlastním šicím dílnám může firma provádět nejen drobné opravy nekritického poškození (v souladu s normou), ale i speciální úpravy podle přání zákazníka. Vše je zaznamenáváno do systému, do něhož mají částečně přístup i zákazníci. Každý z nich má svoje oděvy označené čárovým kódem umožňujícím jejich detailní identifikaci a související informace – např. kolikrát byl oděv praný, protože každý typ má určen určitý počet pracích cyklů nebo ozařování, po němž je vyřazen a nahrazen novým. Systém také zabraňuje nechtěné záměně oděvů.
Každý oděv dostane průvodku s detailními informacemi o operacích, kterými prošel, a technologiích, jež byly použity, včetně jejich parametrů, až do výstupní kontroly.

Profesionálové pro profesionály
Vzhledem k tomu, že jde o menší, vysoce specializovaný provoz, jsou v cleanroomu dvě pračky. Jedna dvoukomorová na 70 kg a menší na 32 kg prádla. K tomu je dvojice sušiček a autokláv používaný pro sterilizaci oděvů, které to vyžadují. Voda pro praní se čistí v úpravně vody se soustavou filtrů. Kontroluje se také její vodivost, změkčuje se a mikroby jsou ničeny pomocí UV záření. Pro poslední prací cyklus je používána deminarelizovaná (demi) voda získaná pomocí reverzní osmózy. Stejná pozornost je věnována i čistotě vzduchu, který prochází řadou filtrů (včetně HEPA filtrace) a je částečně rekuperován. Dávkování detergentů probíhá automaticky a je řízeno odpovídajícím programem.
Kromě oděvů procházejí každodenní pravidelnou kontrolou a důsledným úklidem, prováděným speciálně školenými operátory, a dezinfekcí i prostory a zařízení samotné provozovny, která absolvuje i nezbytné audity.
Slavkovský provoz je oproti ostatním trochu výjimkou nejen svým zaměřením na oděvy pro čisté provozy, ale i tím, že místo čipů používaných jako nosiče informací o oděvu jinde využívá klasické štítky. Důvod je prostý. Oděvy jsou při dezinfekci ozařovány gama zářením, což by v případě elektroniky způsobilo problémy, čipy odolné vůči němu zatím nejsou k dispozici.
Firma však nejen dekontaminuje a pronajímá pracovní oděvy pro tato specializovaná pracoviště, ale pomáhá i s jejich přípravou. Což je právě kvůli nutnosti drahých a náročných certifikací pro tento segment velmi náročná a nákladná záležitost, kterou si zejména menší firmy nezřídka nemohou dovolit řešit vlastními silami. Takže např. pro operátory v oblasti čistých prostor poskytuje Elis ESD certifikované Cleanroom řešení, nabízí poradenství, kontrolu kontaminace či dekontaminační služby apod. V nabídce je i systém úklidu čistých prostor MicronSwep s velkými úsporami času, vody a chemikálií nebo poskytnutí speciálních oděvů a obuvi pro tato prostředí včetně spodního oblečení pro ochranu pod pláštěm a kombinézou.

Víno, montérky – a rohože…
Po prohlídce prádelny pro hi-tech provozy, která je jakousi „výkladní skříní“ společnosti demonstrující její možnosti, míříme ze Slavkova do dalšího závodu společnosti Elis ve Velkých Pavlovicích. Průjezd obcemi, jejichž jména jsou důvěrně známá všem příznivcům vína, nás přivádí až do areálu závodu, který sídlí v těsném sousedství proslulých vinic. Po ní nás provedl ředitel závodu Elis Textil Servis Ivan Hulcký a vedoucí výroby Vojtech Potrecz.
Na budově upoutá logo dříve konkurenční firmy Berendsen, která je od roku 2017 součástí skupiny Elis a je mj. specializována na rohože, další významný prvek podnikového vybavení, které se zde kromě pracovních oděvů pere – od průmyslových přes logo rohože až po speciální ergonomické.
Základním typem jsou ovšem nylonové rohože schopné zachytit 80 % suchých nečistot a prachu (tzn. 2 až 3krát více nečistot a prachu, než je jejich vlastní váha. Rohož může průměrně zadržet až 3 kg suchých nečistot a udržet tak pracoviště čistější a bezpečnější.
Jak nám vysvětlil Vojtech Potrecz, systém funguje obdobě jako pro pracovní oděvy. Se zájemci je nejdříve provedena konzultace a na jejím základě je nastaven servisní režim. Poté ve stanovených intervalech firma sbírá znečistěné rohože od zákazníka a současně mu dodává nové. Použité rohože projdou důsledným vypráním a vysušením a po kontrole kvality jsou ve skladu připraveny na nový export zpět k zákazníkovi.
Znečištěné rohože nejdřív putují na váhu (pračka je na 400 kg), poté jsou pásem dopraveny do pračky vyklopené do nakládací polohy. Po hmotnostním naplnění pračky se tato nastaví do provozní polohy a začíná zhruba půlhodinový prací cyklus.
Vyprané rohože putují dalším pásem do velkokapacitní sušičky. Po vysušení se svinují do rolí – s rozměrnými (2 x 4 m) pomáhá motorizovaný navíjecí válec, protože každá z rohoží, která dokáže zachytit až 5 l vody na 1 m2 v čistém stavu váží až 35 kg.

Prádelna pro pracovní oděvy
Základem prádelny je však péče o pracovní oděvy pro nejrůznější obory od ochranných oděvů pro chemické a petrochemické provozy přes kovovýrobu a strojírenství až po potravinářské provozy. Celá prádelna je vybavena třemi linkami tvořenými sestavou tří praček a jedné sušičky. Provoz je organizován liniově, tzn., že z jedné strany přicházejí znečištěné oděvy, na druhé straně jsou už na výstupu vyprané a vydezinfikované.
Po roztřídění podle druhu, barvy, kategorie a navážení podle kapacity pračky, projdou oděvy pracím programem trvajícím zhruba hodinu. Poté nastává 20minutové sušení. Provoz je kontinuální.
Na dvou linkách se perou obleky používané v průmyslové výrobě, třetí, která má stavebně hermeticky oddělenou čistou a nečistou sekci, je určena hlavně pro potravinářství. Pračky jsou vestavěné do zdi, z jedné strany se prádlo nakládá, z druhé zezadu pak vyprané odebírá, což eliminuje riziko křížové kontaminace. Obdobným procesem ve speciálním dezinfekčním boxu s dvoustranným otevíráním procházejí i distribuční vozíky. Sušení probíhá v bubnových sušičkách horkým vzduchem.
Všechny oděvy jsou evidovány v systému, stejně jako jejich uživatelé – firmy. Obsahují čipy a jakmile jsou přiloženy ke skenovacímu zařízení, načte se na dotykovém monitoru kompletní sada informací o oděvu – velikost, jaké firmě patří, kam má být zatříděn. Oděvy jsou zabaleny do distribučního pytle se štítkem, který obsahuje číslo zákazníka, číslo trasy i s přesnou fyzickou adresou, kam má být dodán a který den v týdnu. Každý zákazník má distribuční skříňky, do kterých pracovník distribuce ukládá čisté oděvy, a sběrné skříňky na znečištěné oděvy.   
Za pozornost stojí i systém hospodaření s vodou: Všechny pračky z oděvních linek mají dva výstupy do kanalizace, voda z posledního máchání je odváděna do speciální jímky a následně do recyklačního zařízení, kde se přefiltruje, dezinfikuje a následně slouží pro praní rohoží.

 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 1076 článek mě zaujal 240
Zaujal Vás tento článek?
Ano