asseco Aimtec murr

Tungaloy s vlastním vývojem CBN materiálů

Pro první polovinu letošního roku připravila japonská společnost Tungaloy velké množství novinek pro různé obráběcí aplikace v aerospace. Jde např. o nový CBN materiál, novinku v sortimentu upichování, nebo nástroje pro vnitřní zapichování v malých otvorech.

 

Celosvětový výrobce nástrojů pro kovoobrábění, společnost Tungaloy, se vyjímá mezi ostatními výrobci vlastním vývojem a výrobou CBN materiálů pro obrábění kalených a těžkoobrobitelných materiálů. Tím se řadí mezi čtyři výrobce na světě, kteří přímo vyrábí takové nástroje.

Nový CBN materiál BX815
Široký sortiment a neustálý vývoj CBN materiálů je velkou výhodou pro Tungaloy na konkurenčním poli. Poslední novinkou v této oblasti byl vývoj materiálu BX815 pro dokončovací obrábění žáruvzdorných superslitin, který je velmi vhodný pro obrábění dílů v aerospace.   
Mimořádných vlastností dosahuje tento materiál díky spojení jemnozrných částic CBN a pojiva na bázi hliníku, jež zajišťuje novému materiálu vysokou tepelnou stabilitu. Toto unikátní složení umožňuje aplikaci vysokých řezných rychlostí při obrábění superslitin na bázi niklu. Díky tomu lze například při obrábění Inconelu 718 zajistit vyšší efektivitu obrábění oproti běžným řezným materiálům. Rovnoměrné rozložení CBN částic a pojiva zaručuje vysoce kvalitní povrch a možnost použití vysokých řezných parametrů.
Výrobci kritických komponentů pro letecký průmysl čelí přísným požadavkům na integritu a kvalitu dokončeného povrchu ve spojitosti s procesní stabilitou. Nový materiál BX815 byl vyvinut se dvěma modifikacemi řezné hrany, jež jsou optimalizovány s ohledem na maximální integritu obrobeného povrchu. Geometrie LS se vyznačuje mírným zkosením a honováním řezné hrany, jež se dá výhodně použít právě při obrábění žáruvzdorných superslitin. Zatímco geometrie E má lehce honovanou řeznou hranu tak, aby při obrábění vznikaly pouze malé řezné síly. Řezné hrany destiček s CBN materiálem BX815 lze dále přizpůsobovat na míru konkrétním aplikacím tak, aby bylo zaručeno jejich optimální nasazení s ohledem na procesní stabilitu a účinnost při obrábění za vysokých teplot a vysokých řezných parametrů.  

Lepší výkon s novými planžetami TungCut
Novinkou v populární řadě nástrojů TungCut pro zapichování a upichování je upichovací planžeta CGP32-CHP se systémem pro vnitřní přívod vysokotlaké procesní kapaliny pro speciální materiály.
Velkou výhodou systému nástrojů TungCut je vlastní tuhé upnutí destičky do speciálního rybinového lůžka. Tím je zajištěna vysoká spolehlivost a celkové prodloužení životnosti destičky. S tím také souvisí i mimořádně kvalitní plocha po upíchnutí. Díky možnosti přívodu vysokotlaké kapaliny skrze novou planžetu CGP32-CHP přímo do místa řezu dochází k výraznému prodloužení životnosti břitových destiček a lepší kontrole tvorby třísky, a to i za vyšších řezných parametrů. K výraznému zefektivnění výroby tak dojde zejména při nasazení tohoto nástroje na aplikace upichování nerezových materiálů či superslitin. U těchto nástrojů zákazníci velmi oceňují široký sortiment geometrií a materiálů břitových destiček, které jsou určeny různým aplikacím a obráběným materiálům.

Nástroje SNG pro zapichování v malých otvorech
Mezi nové produkty patří i nástroje pro vnitřní zapichování v malých otvorech. Tato tělesa lze výhodně použít v aplikacích vnitřního zapichování u otvorů již od průměru 8 mm. Dříky nástroje lze z nabídky vybírat jednak v ocelovém, tak i v karbidovém provedení s tlumením vibrací ve větší hloubce a vyšší životností nástroje.
V kombinaci s populárním utvařečem třísek destiček GMR a nově integrovaným přívodem procesní kapaliny středem nástroje dochází k eliminaci hromadění třísek, snížení počtu zmetkových dílů, snížení prostojů a zvýšení efektivity obrábění. Břitové destičky s jednou nebo dvěma řeznými hranami jsou určeny pro aplikace obrábění ocelových, litinových či nerezových materiálů a superslitin. Tato univerzálnost destiček je zaručena použitím jemnozrnného karbidového materiálu AH7025, který si zákazníci oblíbili již u jiných nástrojů.

 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 844 článek mě zaujal 193
Zaujal Vás tento článek?
Ano