asseco Aimtec murr

Milník pro soustružení těžko obrobitelných materiálů

Rakouská společnost Boehlerit se ve svém vývoji zaměřuje také na vyměnitelné břitové destičky pro speciální a těžko obrobitelné materiály a tvrdokovové jakosti s nízkým sklonem k plastické deformaci.

 

V mnoha průmyslových oblastech jsou nahrazovány tradiční materiály těžko obrobitelnými, jako jsou Inconel, Hastelloy, Waspaloy nebo titan. Tyto speciální materiály se používají především v leteckém průmyslu nebo v mnoha oblastech automobilového průmyslu, ale i v elektrárnách a zdravotnických technologiích. Je však obtížné je obrobit a pro soustružení a frézování vyžadují vhodné nástroje, respektive vyměnitelné břitové destičky.

BCS10T
Ve výše uvedených high-tech oblastech je Boehlerit po mnoho let úspěšný. Kromě udržování základního modulárního systému v oblasti zpracování oceli je velmi aktivní v oblasti těžko obrobitelných materiálů. Mimo to, že je uznávaným partnerem globálně aktivních hráčů na poli letecké dopravy a motosportu, nastavuje také nový milník s novou jakostí BCS10T (ISO-S10) pro soustružení titanových materiálů.
Doposud se zpracování titanových materiálů spoléhalo hlavně na nepovlakované břitové destičky K10. Vybraný substrát z jemnozrnného karbidu třídy K10 byl také použit pro vývoj nového BCS10T při výběru tvrdokovu. Inovativní substrát z tvrdokovu je zvláště teplotně stálý a vyznačuje se nízkou tendencí k plastické deformaci. Navíc byl vyvinut i nový povlak ‒ tenká (3 µm) speciální TiBN plazmatická CVD vrstva, která je zvláště odolná vůči teplotě a oxidaci. Vyznačuje se nízkou tendencí k nalepování, což je u titanových materiálů naprosto nezbytné.
„Abychom mohli být úspěšní v oblasti obrábění, musí se vždy shodovat tři parametry: Karbid wolframu, povlak a geometrie,“ vysvětluje Gerhard Melcher, marketingový ředitel společnosti Boehlerit. Vývojový inženýři vyvinuli také nový utvařeč MT (Medium Titan), kterým jsou nové VBD v jakosti BCS10T vybaveny. Díky ostré špičce zajišťuje tato geometrie bezpečné zlomení třísky při středním obrábění a lehkém hrubování. S menšími ISO destičkami, jako je CNMG120408, a MT utvařečem lze pracovat v rozsahu posuvu 0,2‒0,45 mm/ot.
Nové vyměnitelné břitové destičky BCS10T pro obrábění titanových materiálů při kombinaci tvrdokovu a povlaku s novým utvařečem MT umožňují úpravu řezných údajů přibližně o 25 %, ale v praxi bylo dosaženo prodloužení trvanlivosti břitu až o 40 %.
Tento vývojový trend je zvláště vhodný pro použití ve speciálních odvětvích na všechny typy nelegovaných titanů, jako je např. Ti (ASTM1-11), α - slitin nebo α + β slitin (např. Ti-6Al-4V) s vysokou jistotou procesu.

BCS20T
Vyvinutou jakostí BCS20T s nízkým sklonem k plastické deformaci je zaručena vysoká bezpečnost při obrábění materiálů, jako je např. Ti-6Al-4V nebo Ti-Al-Sn. Nový, proti oxidaci odolný, plasma CVD TiBN povlak garantuje s touto soustružnickou jakostí o 40 % vyšší řezné rychlosti a delší životnost.
Pro všechny materiály, které vytvářejí vysoké nároky na řezné nástroje, poskytuje Boehlerit vhodné jakosti. Zejména pro vysoce legované slitiny, jako je Hasteloy a  Waspaloy, je vhodná nová soustružnická jakost BCS20T se zvláště jemnozrnným substrátem a hliníkem obohaceným PVD povlakem. Tato kombinace nabízí při nižším sklonu k tvorbě nárůstku a vysoké tepelné odolnosti zvýšení životnosti o 30 až 50 %.
ISO druhy vyměnitelných břitových destiček v obou soustružnických jakostech, BCS10T pro obrábění titanu i BCS20T pro obrábění vysoce legovaných materiálů, jsou vybaveny novým utvařečem třísek MT pro střední a lehké hrubování.
Kromě inovací v oblasti tvrdokovů a povlaků odborníci z Boehleritu stále více pracují na vývoji dalších geometrií a také v oblasti obrábění nerezových materiálů a vhodných břitových destiček pro obrábění speciálních materiálů jako Inconel atd.

Frézování klikových a vačkových hřídelí
Rozsáhlý sortiment kvalitních nástrojů pro obrábění klikových a vačkových hřídelí se opírá o letité zkušenosti a know-how společnosti Boehlerit. Jde o speciální nástroje pro frézování všech operací při výrobě klikových hřídelí. Všechny nástroje se vyrábí dle individuálních požadavků každého zákazníka, počínaje návrhem a konče uvedením speciálního nástrojového systému do provozu.
K tomu Boehlerit zajišťuje nejen kompletní servis, ale i asistenci při prvním nasazení, odladění do provozu a průběžné optimalizace procesu, tj. doby cyklu, životnosti nástroje a tolerance obrobku.

www.boehlerit.com

 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 873 článek mě zaujal 191
Zaujal Vás tento článek?
Ano