asseco Aimtec murr

Spojenectví pro náročné obrábění

Na podzim loňského roku otevřela britská pobočka společnosti Seco Tools v Alcesteru nové technické a demonstrační centrum zaměřené na řešení pro segment aerospace.

 

V tomto prvním globálním inovačním centru společnosti Seco se budou specialisté věnovat mj. vývoji pokročilých procesů pro obrábění leteckých komponent.
Díky strategické dohodě o distribučním partnerství s německou firmou Heller Machine Tools, jejíž továrna v britském Redditchu vyrábí specializovaná 4osá a 5osá horizontální obráběcí centra, získala společnost Seco Tools nově do inovačního centra jako trvalou zápůjčku horizontální obráběcí stroj Heller H6000 s vřetenovou jednotkou (12 000 ot/min) a integrovanou kamerou. Obě firmy spojí své síly a odborné znalosti v zakázkových dodávkách na klíč pro vysoce efektivní obrábění titanu, slitin na bázi niklu, jako jsou Nimonic a další těžko obrobitelné kovy, zejména v leteckém průmyslu, ale i v dalších odvětvích.
„Pro každou ze stran je velmi obtížné izolovaně vyvinout řešení, která by dosáhla určitého stupně vylepšení, a přitom komplexně odpovědět na požadavky zákazníků. Úzká spolupráce mezi společností obráběcích strojů a specialistou na obrábění je jediným způsobem, jak posunout vpřed významné pokroky v kovoobrábění, které vedou k dvojcifernému zvýšení produktivity,“ komentoval projekt Matthias Meyer, ředitel společnosti Heller Machine Tools.
V prezentaci mají firmy připraveny reprezentativní komponenty (jako např. titanový pylon), na nichž demonstrují možnosti výroby se standardními i speciálními nástroji. David Magnall, manažer pro inovace ve společnosti Seco, dodal: „Již delší dobu úzce spolupracujeme s firmou Heller a společně jsme vyvinuli pro zákazníka v segmentu aerospace strategie řezání, které umožnily zlepšení procesu o 50 % a prodloužily životnost nástrojů.“

Optimalizováno pro Průmysl 4.0
Německý výrobce obráběcích strojů představil rovněž program Heller4Industry, skládající se z několika modulů. Jde o celosvětové úsilí skupiny o integraci jejích obráběcích strojů a ovládacích prvků do prostředí Průmyslu 4.0, aby mohli zákazníci získat maximální výhody ze zvýšené produktivity a přesnosti.
V rámci portfolia je Heller4Operation snadno použitelné uživatelské rozhraní orientované na operátora. Dotykové ovládací prvky na zakládacích stanicích nástrojů i obrobků podporují rychlou a snadnou obsluhu, usnadňují výrobu individualizovaných produktů a pomáhají integrovat výrobu do hodnotového řetězce. Rozhraní Heller4Services se zaměřuje na transparentnost digitální výroby a údržby. Modul tvoří základ pro vyhodnocení strojních dat a statistik za účelem snížení prostojů. Vizualizace konkrétních informací, jako jsou stavové displeje os a vřeten, umožňuje uživatelům předvídat opotřebení a provádět preventivní údržbu, aby se zabránilo neplánovaným prostojům.
Modul Heller4Performance zahrnuje specifickou analýzu obrobku pro optimalizaci procesu a extrakci dat v reálném čase. Umožňuje např. mapovat dráhy nástroje a tolerance obrobku během částí cyklu, kde se očekává opotřebení nástroje. Tuto část posloupnosti lze simulovat na stroji bez vlastního obrábění, což umožňuje zaznamenat skutečné dráhy projížděné nástrojem a porovnat s konstrukcí obrobku. Následně lze zjistit, zda bude stroj schopen součást vyrobit s požadovanou přesností.
Mezi další novinky v tomto modulu patří optimalizace polohy fréz v zásobníku nástrojů s ohledem na následující součást, která bude obráběna. To umožňuje zkrácení doby cyklu až o 20 % a přizpůsobení rychlosti posuvu obrobku podle jeho hmotnosti. Pro automatické řízení posuvu je obsluze umožněno nastavit limity, mezi nimiž bude stroj operovat. Touto funkcí bylo dosaženo zkrácení doby obrábění o pětinu.

Zaměřeno na aerospace
Dalším z nových přírůstků technologického centra v Alcesteru se stala novinka firmy Starrag, která je navržena přímo pro opracování dílů pro letecký průmysl. Jde o nový dvoupaletový stroj NB 151, na němž středisko demonstruje obrábění titanových a inconelových blisků v jedné sestavě s využitím speciálně vyvinutých rotačních os A a B.
Pohyb osy vřetena umožňuje polohování obráběcího nástroje i řezného úhlu relativně blízko obrobku. Výsledkem je stabilnější proces obrábění a mnohem efektivnější cesta k minimálním časům cyklu. Zlepšená přístupnost obrobku je docílena zdvihem osy B 280°, který společně s kompaktní A osou a relativně štíhlým vřetenem umožňuje přístup k součásti ze všech směrů, a to i ve spodní části zdvihu osy Y. Optimalizované řešení obrábění, které je výsledkem společného řešení firem Starrag a Seco, eliminuje tradiční problémy s krátkou životností nástroje a dlouhými dobami cyklu spojenými s obtížně obrobitelnými materiály.

 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 726 článek mě zaujal 189
Zaujal Vás tento článek?
Ano