asseco Aimtec murr

Vrtáky pro kombinované struktury

Paletu nástrojů pro využití v leteckém průmyslu obsahuje i portfolio firmy Dormer – nabízí specializovaná řešení pro různé aplikace i součásti konstrukce letadel.

 
Příkladem může být drak letounu, mechanická struktura letadla, v němž se kombinuje mnoho rozličných materiálů a výrobních metod, přičemž hlavními použitými materiály jsou obvykle hliník, vysokopevnostní slitiny a kompozity. Z důvodu různých kombinací materiálů a problémů, kterým výrobci musí čelit při jejich obrábění, se k výrobě této části letadla používá mnoho typů nástrojů. Jedním z nejběžnějších výrobních postupů na draku je vyvrtání tisíců nýtových otvorů k připevnění potahu křídel ke konstrukci. To se musí provádět v několika krocích, ale za správných podmínek a s vhodnými nástroji lze toho dosáhnout jednou operací.
Společnost Dormer vyvinula se zaměřením na zkrácení prostojů a zlepšení kvality otvorů ve spolupráci se zákazníkem řešení na míru. Jde o specializované nástroje, mezi něž patří kombinované karbidové kompozitní vrtáky Dormer R790 určené pro CNC a poloautomatické operace. Díky své unikátní geometrii snižují tah, točivý moment i řezné teploty, a zlepšují kvalitu děr. Kromě zmíněných speciálních nástrojů nabízí firma i řadu konvenčních vrtáků navržených podle NAS pro ruční vrtání v aplikacích draku a nabízejících trvale vysokou kvalitu procesu v kombinaci s vynikající životností nástroje.
 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 811 článek mě zaujal 201
Zaujal Vás tento článek?
Ano