asseco Aimtec murr

Vysoký výkon za snížené náklady

Firma Unisign z nizozemského Panningenu nepatří u nás sice mezi obecně známé výrobce obráběcích strojů, ale její portfolio obsahuje produkty, které rozhodně stojí za pozornost.

 

Svým vznikem v 80. letech minulého století patří k relativně mladým hráčům, ale poměrně rychle se vyprofilovala mezi uznávané dodavatele včetně specializovaných řešení pro náročné aplikace pro letecký a automobilový průmysl. Do této kategorie patří i stroje Unipent 4000-aero a Unipro 5000. Umožňují vyrábět přesné letecké díly ve velkých objemech, ale za nižší cenu. Mezi aplikace pro aerospace, v nichž se uplatňují CNC stroje Unisign, patří např. tělesa a kroužky proudového motoru, kryt rakety, součásti trupu, konstrukční části jako křídlová žebra, posilovací a výztužné prvky, pylony, strukturální části rámu či sedadlové kolejnice apod.
Letecký průmysl vyžaduje obrábění s precizním odstraňováním třísek, které by jinak mohly narušit přesnost obráběných dílů, proto potřebuje vysoce dynamické stroje. Modely Unipent 4000 a Unipro 5000 jsou ideální pro objemovou výrobu v tomto náročném prostředí a mohou odebrat 10 000 m3 hliníku za minutu při zachování nejvyšší přesnosti. Pro mimořádně velké díly nebo součásti motoru výrobce doporučuje stroje Uniport 6000 HV, Uniport 7000, Unicom 6000 a Unicom 7000.

Kompaktní Unipent 4000-aero
Pro OEM výrobce v leteckém průmyslu je rozhodující přesnost. Unipent 4000-aero je výkonné CNC obráběcí centrum, které má nabízet cenově dostupná řešení pro hromadnou výrobu přesných dílů (např. součásti draku). Jeho vysoká stabilita a otočný stůl poskytují spolehlivou přesnost a díky 5osému obrábění se snadným ovládáním, vysokorychlostnímu vřetenu, vysokým posuvům a velkému frézovacímu výkonu, je toto vertikální obráběcí centrum ideální konfigurací pro výrobu leteckých konstrukcí, jak už ostatně napovídá i jeho název.
Stroj umožňuje díky optimalizované koncepci významně zvýšit produktivitu ‒ při obrábění hliníku nabízí frézovací kapacitu 10 000 cm3 za minutu, a s volitelným systémem pro výměnu palet může bezobslužná výroba pokračovat i přes noc, aby bylo zařízení využito s maximální efektivitou.
Centrum Unipent 4000-aero využívá osvědčenou konfiguraci portálového stroje s lehkou a velmi tuhou konstrukcí. Disponuje dvoustranným synchronizovaným pohonným systémem v ose Y (pro pohyblivý most) a pohyblivým nosičem vřetena v ose X. Osy X a Y mají pojezd 1000 mm, osa Z 600 mm. Výkon vřetena motoru je 100 kW s 25 000 ot./min, točivý moment 90 Nm. Vřeteno je vybaveno kuželem HSK63A. Nástroje, jejichž výměnu zvládá zařízení za 5 sec, lze uložit do zásobníků o kapacitách 61/124/187 jednotek. Rychlost posuvu udává výrobce v rozmezí od 5 do 60 000 mm/min (rychloposuv).

Unipro 5000 a 5-L
Model Unipro 5000 vyniká zejména obráběním složitých podlouhlých hliníkových součástí. Toto výkonné obráběcí centrum má unikátní konfiguraci 5 os ve svislém dlouhém loži (až 10 m), takže je ideální pro manipulační úkoly, kde jsou klíčovými požadavky hlavně vysoká dynamika a přesnost. Přesto je také schopno být vysoce produktivní a frézovat více než 10 000 cm3 hliníku za minutu. Jedním z jeho tajemství je podle firmy i revoluční vřeteno Unisign.
Dalším z řady obráběcích strojů tohoto výrobce, které nacházejí uplatnění zejména v leteckém průmyslu, je stroj s označením Unipro 5-L. Jde o výkonné obráběcí centrum s rychlostí posuvu až 60 m/min a velkým pracovním prostorem umožňujícím obrábět ve 3 nebo 4 osách. Nabízí vysokou rychlost a velmi přesné kontury. Právě díky kombinaci vysoké rychlosti s vynikající přesností tvarování je ideální pro výrobu dlouhých, přesných dílů a složitých integrovaných konstrukčních prvků. Stroj je vybaven systémy pro přímé měření polohy s vysokým rozlišením ve všech osách a inovativním systémem chlazení, který zajišťuje extrémně vysokou tepelnou stabilitu.

Stanislav Přibyl

 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 765 článek mě zaujal 193
Zaujal Vás tento článek?
Ano