asseco Aimtec murr

Pětiosá automatizace na klíč pro malosériovou výrobu

VARIAXIS i-300 AWC společnosti Yamazaki Mazak je kompaktní simultánní 5osá automatizační buňka vyvinutá speciálně pro velký mix nízkoobjemových výrobních požadavků tržních odvětví, jako je letecký a kosmický průmysl.

 

Kompaktní, ale vysoce funkční automatizační systém vychází z výrobních zkušeností vyvinutých společností Mazak v průběhu let v rámci nabídky flexibilního výrobního systému (FMS).
Nový stroj je vybaven vysoce přesnou portálovou konstrukcí s integrovaným automatizačním systémem s plně podepřeným sklopným stolem, který disponuje rozhraním HSK-100 s vysokou tuhostí – ideální pro 5osé aplikace do velikosti Ø 350 x 315 mm. Standardně je buňka i-300 AWC vybavena hlavním vřetenem s 12 000 ot./min a třemi volitelnými vřeteny s rozsahem až 30 000 ot./min tak, aby byly splněny výrobní požadavky široké škály materiálů obrobků.

Automatizace na více úrovních…
Důležité je, že obráběcí stroj je vybaven víceúrovňovým automatizačním systémem AWC (Automatický výměník obrobků). To umožňuje výrobcům provozovat bezobslužné pracoviště s kapacitou až 32 držáků (s maximální kapacitou obrobku 65 kg, včetně hmotnosti jednotlivého držáku), nicméně k dispozici je také volitelná varianta se 40 držáky. K dalšímu zdokonalení schopnosti obrábění bez obsluhy je stroj vybaven zásobníkem nástrojů, který lze rozšířit až na 505 nástrojů.
Pozornost v ergonomii byla pečlivě promyšlena i u designu bočního nakládání, který umožňuje operátorovi neomezený přístup zepředu. Stroj tak nabízí jednu z nejnižších zástavbových ploch pro obráběcí buňky ve své kategorii a může být velmi zajímavým řešením pro výrobce, kteří chtějí integrovat 5osé automatizované obrábění malých, ale složitých obrobků do svého výrobního procesu, aniž by museli obětovat příliš mnoho cenné podlahové plochy.

… pod jednou taktovkou
Aby Mazak pomohl výrobcům snížit jejich prostoje, je softwarová aplikace AWC, která je uceleně integrována do CNC panelu SmoothX, schopna se postarat o plánování a poskytuje kontrolu uložených nástrojů a programů. To zajišťuje, že výrobci mají jeden dotykový bod pro řízení stroje i automatizaci, který může být dále volitelně vylepšen vzestupnou integrací do ERP systémů. SMOOTH CNC zase umožňuje ultrarychlé sdílení dat mezi dílnou a podpůrnou kanceláří tak, aby zákazníci mohli v budoucnu snadno přejít od automatizované výroby v buňkách k propojené továrně Průmyslu 4.0.

Pro vice informací o stroji VARIAXIS i-300 AWC a širší nabídku automatizace společnosti Mazak navštivte: www.mazakeu.cz

 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 786 článek mě zaujal 211
Zaujal Vás tento článek?
Ano