asseco Aimtec murr

Britové vyvíjejí vlastní modulární reaktory

Na vývoji malých jaderných reaktorů pracuje už řada států a firem. Nyní se k nim přiřadil i jeden z prestižních výrobců: Rolls Royce.

 

Značka, která je známá hlavně díky luxusním automobilům, však není v průmyslové branži se svou dlouhou historií žádným nováčkem. Kromě zmíněných automobilů se úspěšně etablovala i v řadě dalších odvětví, jako je např. výroba leteckých motorů či energetika. A právě sem je zaměřen její další ambiciózní projekt.
Do konce této dekády (konkrétně v roce 2029) plánuje konsorcium firem vedené společností Rolls Royce uvést na britských ostrovech do provozu první malý modulární reaktor (SMR) o výkonu 440 MW, který nyní vyvíjí. A postupně pak vybudovat 10 až 15 takovýchto jednotek.
Technický ředitel RR Paul Stein pro BBC Radio4 uvedl, že pro jejich výstavbu mají být primárně využity lokality, kde již stojí starší či vyřazené jaderné reaktory. Zdůraznil, že se zaměřili hlavně na náklady celého projektu s využitím pokročilých výrobních procesů, nikoli na nový design.
„Naším cílem nebylo vytvořit úplně nový jaderný reaktor, ale použít konstrukci, která funguje v mnoha elektrárnách po celém světě. Snížení nákladů se zaměřilo na výrobu předem připravených dílů pomocí digitálního svařování a robotické montáže. Díly by byly odeslány na místo a tam pak zkompletovány. To výrazně snižuje kapitálové náklady a vede k mnohem levnější čisté formě výroby s nulovými uhlíkovými emisemi," řekl Paul Stein. Snížením nákladů na 1,75 mld. liber (zhruba 52 mld. Kč) na výstavbu reaktoru by se mohla dostat na zajímavou úroveň i cena vyráběné energie. Z vlastních výpočtů, které si společnost nechala ověřit u Royal Academy of Engineering, vyplývá, že elektřinu vyrobenou v malém modulárním reaktoru by mohla prodávat za cenu 60 liber/MWh (zhruba 1800 Kč/MWh) a v této relaci by už mohla konkurovat i některým obnovitelným zdrojům energie, jako jsou např. větrné elektrárny.

 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 913 článek mě zaujal 223
Zaujal Vás tento článek?
Ano