asseco Aimtec murr

Rouška, přes kterou je vidět

Švýcarští vědci vytvořili průhlednou obličejovou masku pro zdravotnické pracovníky. Odezírat ze rtů tak lze i pod rouškou.

 
Dva roky předtím, než svět zasáhla pandemie koronaviru, která nás přinutila nosit ochranné roušky, zahájil tým švýcarských vědců práce na projektu vývoje průhledného, prodyšného materiálu, jenž by měl nahradit konvenční obličejové masky. Cílem bylo vytvořit průhlednou masku s vysoce účinnou filtrací na lékařské úrovni, která by poskytovala efektivní ochranu obličeje.
Výsledkem spolupráce EssentialTech Center, Federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL) a švýcarského federálního centra materiálových věd (EMPA) je řešení s názvem HelloMask. Jde o nový typ transparentní obličejové masky, která se designem a funkcí podobá současným lékařským maskám (póry v materiálu jsou dostatečně malé, aby blokovaly viry a bakterie, ale zároveň umožňovaly průchod vzduchu), avšak umožňuje vidět mimiku jejího nositele. To má nejen estetickou funkci, ale především velký význam tam, kde je potřebné vidět výraz tváře – např. pro pacienty se sluchovým postižením, kteří jsou při komunikaci odkázáni na odezírání ze rtů.
 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 1153 článek mě zaujal 240
Zaujal Vás tento článek?
Ano