asseco Aimtec murr

3D tisk vyráží na moře

Australští námořníci si budou své ponorky opravovat pomocí technologie kovového 3D tisku označovanou jako cold spray (nástřik za studena).

 
Aditivní výrobní a opravná metoda, kterou bude k údržbě své flotily ponorek třídy Collins využívat RAN (Royal Australian Navy), používá proud nadzvukových plynů k urychlení částic kovového prášku a jejich nanášení na povrch, čímž se vytváří hustý depozit.
Technologii vyvinula australská vládní organizace pro údržbu ponorek ASC ve spolupráci s národní vědeckou agenturou CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) a firmou DMTC s cílem umožnit opravy ponorek na místě. Podle ASC tento proces nevyžaduje vysoké teploty potřebné pro jiné metody kovového tisku (probíhá pod teplotou tavení příslušných kovů) a nepoškozuje další komponenty, které by mohly být v bezprostřední blízkosti. To by mělo umožnit australským ponorkám zůstat déle na moři a provést opravy poškozených kovových částí přímo tam, aniž by plavidlo muselo jít do suchého doku a být postaveno mimo službu, což vede k úsporám času i peněz.
 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 1250 článek mě zaujal 228
Zaujal Vás tento článek?
Ano